Bár nőtt a chippel ellátott kutyák száma a januárban hatályba lépett szabályozás óta, az állatvédők a mentett kutyáknál sok esetben találkoznak olyan transzponderrel, amelynek azonosítószámához nem tartoznak az országos állatnyilvántartó rendszerben tulajdonosi adatok.

Január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező azonosító mikrochipet helyeztetni, amely révén azonosítható a kutya gazdája. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembereinek tapasztalata szerint bár nőtt a chippel ellátott kutyák száma, gyakran a mikrochip azonosítójához nem tartozik tulajdonosi adat, amelyet az állatorvosnak kellene rögzítenie a transzponder behelyezésekor - áll az állatvédők MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

Januártól az azonosító chip nélküli kutyákat az állatorvosok nem látják el. A mikrochip néhány ezer forintos egyszeri költségét sokan meg szeretnék spórolni, ezért állatukon a kötelező veszettség elleni védőoltás beadatását, a féregtelenítést, az egyéb kezeléseket is elkerülik. Így az állatok védtelenekké válhatnak az emberre is veszélyes betegségekkel szemben. Akit rajtakapnak egy esetleges eb összeíráskor a mulasztáson, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat - figyelmeztetnek az állatvédők.

A nagyjából rizsszem méretű chip beültetése látszólag alig különbözik egy egyszerű védőoltás beadásától: a szerkezetet a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik. A transzpondert tartalmazó kapszula szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állat szervezetére.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 301 megtekintés

Videó: 48 296 839 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920359

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh