Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hajnali 2 óráról 3-ra kell átállítani.

A MÁV-Start Zrt. tájékoztatása szerint a vasárnapi óraátállítás 6 belföldi és 17 nemzetközi, hajnalban induló és akkor úton lévő vonat közlekedési rendjét érinti.

Belföldön változik a Budapestről Szobra, Szolnokra, Debrecenbe, a Debrecenből Budapestre és Nagykerekibe, valamint a Lajosmizséről Budapestre közlekedő vonat érkezési, illetve egyes esetekben az indulási időpontja. Nemzetközi viszonylatban egyebek mellett a Budapestről Brassóba, Bukarestbe, Zürichbe, Berlinbe, Varsóba, Krakkóba, Münchenbe, Belgrádba, Moszkvába induló vonat, és több, Moszkvából érkező nemzetközi gyorsvonat közlekedik az óraátállítás ideje alatt.

Az érintett vonatok menetrendjéről, indulási és érkezési időpontjairól részletes információ a www.mav-start.hu oldalon található.

A Budapest Airport azt közölte, a légi közlekedésben a hajnali óraátállítás elvben nem érinthet egyetlen budapesti járatot sem, mert a menetrend szerint akkor nincs érkező vagy induló gép a Liszt Ferenc-repülőtéren. Viszont a nyári időszámítás kezdetéhez igazodva vasárnap hajnalban lép életbe a nyári menetrend, így számos légitársaság növeli járatainak sűrűségét, új járatokat indít vagy ismét elindítja a télen szüneteltetett járatokat.

Magyarországon - az Európai Unió gyakorlatához igazodva - március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás.

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott nyári időszámítás lényege, hogy a szokásos ébrenléti idő minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, azaz reggel 7 és este 10 óra között a lehető legkevesebbet kelljen használni a világítást.

A mindenkori fogyasztási adatok alapján megállapítható, hogy a több évtizede bevezetett, 1980 óta működő gyakorlattal az ország egy napi átlagos villamosenergia-fogyasztását spórolhatjuk meg évente. Az energiatakarékos fényforrások elterjedésével ugyan csökken az egyes eszközök fogyasztása, azonban számuk növekszik, így a megspórolt energia mértéke állandónak mondható.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 037 megtekintés

Videó: 48 280 441 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918740

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh