Váratlan hadgyakorlatot rendelt el csütörtökön az orosz államfő a Fekete-tenger térségében - erősítette meg Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

Vlagyimir Putyintól, aki egyben az orosz fegyveres erők főparancsnoka, moszkvai idő szerint hajnal négy órakor érkezett a parancs lezárt borítékban Szergej Sojgu védelmi miniszterhez.

Az államfő a dél-afrikai Durbanból visszatérő repülőgépen adta ki az utasítást. A katonai egységek harckészültségének rendkívüli ellenőrzéséről van szó - közölte Dmitrij Peszkov.

A nagyszabású gyakorlaton az ukrajnai Krím-félszigeten lévő Szevasztopolban és az oroszországi Novorosszijszkban állomásozó hadihajók és a légierő, valamint a légi deszant, a tengerészgyalogság egységei és a katonai felderítő csoportfőnökség különleges csapatai is részt vesznek. A személyi állomány létszáma kevesebb hétezer főnél - közölte Peszkov.

Az államfő szóvivője hozzátette, hogy 7 ezer fősnél kisebb létszámú hadgyakorlatot a nemzetközi gyakorlat szerint nem kell előre bejelenteni a partnereknek, így a NATO-nak sem.

Az orosz elnöki szóvivő tájékoztatása szerint a hadihajók elhagyták Szevasztopol kikötőjét.

Dmitrij Peszkov emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin nemrég a védelmi minisztérium állománygyűlésén bejelentette, hogy az orosz hadsereg egységei rendszeresen fognak gyakorlatokat tartani.

A védelmi tárca sajtószolgálata időközben arról tájékoztatott, hogy a partraszállást a dél-oroszországi katonai körzet területén, a rajevszkiji, tyermjuki és opuki gyakorlótereken hajtják végre az orosz haditengerészet egységei. Azt gyakorolják, hogyan tudnak a nehéz terepviszonyok és időjárási körülmények közepette partra szállni, majd 500 kilométeres távolságig hatolnak be a szárazföldre.

A gyakorlaton 250 páncélozott jármű, több mint 50 különböző légvédelmi fegyverzet, húsznál több harci repülő és helikopter és mintegy 30 különböző rendeltetésű hadihajó vesz részt - tájékoztattak az orosz minisztériumban.

Hozzátették, hogy az orosz fegyveres erők harckészültségének felmérése keretében az idén ez már a második nagyszabású hadgyakorlat. A közép- és nyugat-oroszországi katonai körzetek egységeinek ellenőrzését szolgáló, februári, szintén váratlan hadgyakorlat során Szergej Sojgu miniszter úgy döntött, hogy az ilyen műveletek rendszeressé válnak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 140 megtekintés

Videó: 48 296 366 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920320

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh