Új, környezetkímélő és praktikus közlekedési eszközökkel gazdagodott Kaposvár: az országban elsőként elektromos kerékpárokat és rollereket lehet bérelni a város négy pontján kihelyezett dokkolókból.

Borhi Zsombor (Fidesz-KDNP) alpolgármester a "kaposvári tekergőként" bemutatott újdonságról tartott keddi sajtótájékoztatón kiemelte: ez a tömegközlekedési rendszer jól illeszkedik az önkormányzat "zöldváros" koncepciójába, a belvárosban már kialakított, és a tervek szerint további útvonalakkal bővülő kerékpárút-hálózat jó lehetőséget kínál az elektromos kerékpárok és rollerek használatához, a gyors és kényelmes közlekedéshez.

Vörös Ferenc, a pécsi székhelyű Public Bike System Hungary Kft. igazgatója közölte: jelenleg négy állomáson - hármat a belvárosban, egyet pedig a Kaposvár melletti Deseda-tónál építettek ki - összesen 34 biciklit és 6 rollert lehet bérbe venni az év minden napján, a kártyával az első félóra ingyenes.

Közölte, a diszpécserközpontban folyamatosan figyelik az állomásokat, és ennek alapján gondoskodnak arról, hogy ne legyen fennakadás a kerékpárok és a rollerek használatában.

Jelezte: az igényeket felmérve a jövőben újabb állomások kiépítését tervezik, továbbá azt is, hogy a cégnek egy új fejlesztése révén a bérleti díjat ne előre, a Tourinform irodában kelljen kifizetni, hanem a helyszínen is meg lehessen ezt tenni.

Vörös Ferenc tájékoztatása szerint ez a mostani az első elektromos "közbrigarendszer" az országban, de 23 várossal már tárgyalásokat folytatnak a kaposvári mintaprojekthez hasonló megvalósításról.

A kaposvári fejlesztés 50 millió forintba került, ami számításaik szerint 3-5 éven belül megtérül, részben az éves kölcsönzési díjból, részben pedig a kerékpárokon elhelyezhető hirdetések bevételéből - mondta az igazgató.

Mayerné Bocska Ágnes, a Tourinform iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy már az elmúlt hetekben - a tesztidőszakban - is nagy volt az érdeklődés a kaposváriak részéről az új közlekedési eszközök iránt, ezért most arra számítanak, hogy sokan váltanak kártyát a kerékpárok és rollerek használatához.

A Kaposvár kártyával rendelkezők arra is feltölthetik az éves bérleti díjat, ez számukra nettó 3650 forint. Akinek nincs Kaposvár kártyája, annak 4500 forint az éves bérleti díj. Azoknak, akik alkalmanként félóránál rövidebb ideig használják a kerékpárt vagy a rollert, egy évig nem kell újabb összeget feltölteniük a kártyájukat. A városba látogató turisták számára 15 ezer forint kaució mellett 1500 forint az egyszeri 3 órás használati díj.

Forrás: MTI

Képek: cityebike.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 786 megtekintés

Videó: 47 971 382 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887830

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh