Több mint 600 millió forintból geotermikus fűtési rendszert építettek ki Vasváron, a 85 százalékos európai uniós és magyar támogatással megvalósult fejlesztéssel a Régióhő Kft. távfűtési rendszeréhez csatlakozott épületek földgázfogyasztását kiváltja a helyben feltárható termálvíz energiája.

A városi önkormányzat geotermikus energiahasznosítási projektjének keddi projektzáró ünnepségén Tóth Balázs polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta: az energiahasznosító rendszerrel évente közel 22 terajoule földgáz helyettesíthető geotermikus energiával, melyhez 136 375 köbméter termálvizet használnak fel.

A 2015 márciusában indított és fél év alatt befejeződött kivitelezés során a már meglévő kút párjaként egy 2524 méter talpmélységű, óránként 45 köbméter térfogatáramú új kutat fúrtak, amelyből 85 Celsius fokos termálvizet termelnek ki.

Tóth Balázs az MTI érdeklődésére elmondta: a fejlesztéssel a 4300 fős lakosú település távfűtési rendszeréhez csatlakozott lakások 100 százalékát, valamint az önkormányzati intézményeket fűtik, az energetikailag felhasznált termálvizet pedig a kitermeléssel azonos mélységű hévíztárolóba juttatják vissza.

A projektzáró eseményen részt vett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki kiemelte: fenntartható energiafejlesztésre van szükség, amelyet a vasvári fűtőmű jól példáz.

V. Németh Zsolt, az agrártárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a létesítmény megvalósítása nem járt maradandó környezetkárosítással, üzemeltetése során sem a felszíni, sem a felszín alatti vízkészletet nem szennyezi, emellett évente 929 tonnával, a berendezés 30 éves élettartama alatt pedig 27 860 tonnával csökken a levegő szén-dioxid-terhelése.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 50 890 838 megtekintés

Videó: 29 934 452 megtekintés

Látogatók

Összesen5306307

Jelenleg az oldalon

16
Online

Interreg CE1013 REFREsh