A kártyatulajdonos azonnal forduljon bankja ügyfélszolgálatához, ha szokatlan tranzakciót észlel, miután több tízezer magyarországi bankkártyát is érint az elmúlt napokban napvilágra került nemzetközi adatlopási eset - válaszolta Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség bankbiztonsági bizottságának elnöke az MTI kérdésére pénteken.

A kártyaadatok nem magyar banktól vagy kártyatársaságtól kerültek ki, azokat feltehetően egy kiskereskedelmi hálózattól lopták el - ismertette az ügy hátterét a biztonsági szakember. Hozzátette azt is, hogy chipes bankkártyákat nem érint az adatlopás, és a mágneskártyák pin-kódjait sem sikerült megszerezniük a hackereknek, de sok kiskereskedelmi hálózat és szolgáltató csak lehúzza a kártyát, nem kér pin-kódot, így a kártyatulajdonosokat jelentős kár érheti.

Az adatlopás, amely több tízezer magyarországi bankkártyát érint, szinte valamennyi itthoni bank ügyfelénél előfordulhat, mint ahogy a világ számos országában is.

Jakab Péter elmondta: a bankok kockázatelemzési módszerekkel igyekeznek szűrni a kártyaforgalmat, felkészültek az ügyfelek tájékoztatására és ha gyanús tranzakciót észlelnek, érvénytelenítik, letiltják a kártyát, amiről értesítik az ügyfeleket. Ennek kapcsán a szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a kártyatulajdonos szokatlan tranzakciót észlel, vagy olyan sms-t kap bankjától, amelyben ilyen tranzakcióra figyelmeztetik, azonnal forduljon bankja ügyfélszolgálatához.

A bankok ebben az ügyben is más adatlopással azonos módon járnak el, vagyis az intézkedésekkel kapcsolatos költségeket általánosságban magukra vállalják.

Mivel az adatlopási ügyben érintettek száma több tízezer lehet, amennyiben kártyacserére kerül sor, az hosszabb időt fog igényelni a szokásos öt napnál - mondta a biztonsági szakértő.

Jakab Péter hangsúlyozta, hogy a szokásos kártyahasználattal - ha az ügyfél az elvárt óvatossággal fizet vagy vesz fel pénzt a kártyájával - nem nő a kockázata és veszélye annak, hogy az adatlopásban a kártyatulajdonos érintett legyen.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 639 834 megtekintés

Videó: 33 633 586 megtekintés

Látogatók

Összesen5587713

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh