Két színvonalas és érdekes programot ajánlunk a Múzeumok Őszi Fesztiválja eseménysorából e hétvégére.

A JPM immár hagyományos és népszerű családi programja, a Tízórai a Képtárban ezúttal az „Arczok és láthatárok” című időszaki kiállításhoz kapcsolódik, amely a 19. századi magyar festészetet mutatja be a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből származó képeken keresztül.

A program október 27-én, szombaton, 10.00 órakor kezdődik a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.). A gyermekek múzeumpedagógiai foglalkozás keretében fedezhetik fel a régi pécsi épületeket, tereket, utcákat a festményeken. A résztvevők a gazdag képanyag segítségével betekintést nyerhetnek a korabeli ember életébe, foglalatosságaiba, munkavégzésébe, továbbá játékos módszerekkel vizsgálhatják meg a korabeli haj- és szakállviseletet, valamint az akkori divat jellemzőit. A foglalkozást Vadvári Katalin múzeumpedagógus vezeti.

11.00 órakor lehetőség nyílik megismerni egy különleges grafikai technikát, a szitázást. A kiállításhoz kapcsolódóan 19. századi ruhadísz nyomatát kérhetik a résztvevők otthonról hozott pólóikra. Minden résztvevő egy nyomatot kérhet. A nyomatok száradási ideje kb. 30 perc. 11.30-kor a felnőtt érdeklődőket tárlatvezetéssel várja Tillai Gábor történész, muzeológus. A belépőjegy 500 Ft/fő, a családi jegy: 1000 Ft. A programra érkezőket vendégül látjuk egy kis tízóraival, melyet a Mecsek Füszért támogat termékeivel.

Aki szombaton (október 27-én) inkább kimozdulna a természetbe, annak érdemes részt vennie a Tájházak, kilátók, templomok – 25 km az NKA jubileuma tiszteletére című túrán, amely érinti Mecseknádasd és Óbánya híres tájházát, a kisújbányai Szent Márton templomot, majd végcélja a zengővárkonyi református templom és tájház. A túra során a geoláda-keresésben már tapasztalt résztvevők rövid levelek alapján elrejtett dobozokat keresnek, melyekben mindig a következő látnivalóhoz kapcsolódó feladatot találják meg. A feladatot teljesítő gyerek-felnőttek emléklapot kapnak a részvételről. Érdemes hozni az okostelefonokat is, mert egy országos program keretében QR-kódos információleolvasásra lesz lehetőség minden ponton. Bár a teljes túra távolsága 25 km, lehetőség nyílik egy rövidebb, 18 kilométeres út teljesítésére is. A részvevők 8.15-kor indulnak a távolsági buszpályaudvarról, ahová a kirándulás végén 18.10-kor érkeznek vissza.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum   

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 189 megtekintés

Videó: 48 286 499 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919432

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh