Három év alatt 65 Baranya megyei településről 1931 főnek nyílt lehetősége díjmentesen megtekinteni a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed látnivalóit - tájékoztatta kedden a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-t.

A pécsi kulturális holding közleménye felidézte: a Zsolnay Programot Pécs városa, a Baranya Megyei Önkormányzat (BMÖ) és a ZSÖK hívta életre 2016 januárjában. Az abban résztvevők megismerték a negyed sokszínűségét, kiállításait, különböző múzeumpedagógiai, természettudományos, ismeretterjesztő programjait, valamint táncházait, interaktív és kreatív játszóházait. 22 családi, 26 felnőtt-, nyugdíjas- és 17 gyermekcsoport fedezte fel a negyedet.     

"A Zsolnay Program a kultúrához való hozzáférés és a kulturális akadálymentesítés vállalásaként egy sikeresen lebonyolított mintaprojekt" - idézte a kommüniké Hoppál Pétert, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztost. A BMÖ kétmillió forint utazási és programköltséggel járult hozzá a programhoz, amelynek első résztvevői 2016 márciusában Bürüs községből érkeztek - derült ki az összegzésből.   

A baranyai települések mellett 18 határon túli gyermekcsoportot is fogadott a ZSÖK a program keretében, többek között Kishegyesről, Eszékről és Szabadkáról. A résztvevő mintegy 800 gyermek számára "kiemelt fontosságú volt a magyarságuk erősítése is, így sokan a pécsi március 15-ei ünnepségen is részt vettek a látogatásuk alkalmával" - írták.   

Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője a közlemény szerint azt hangsúlyozta, hogy a program elérte a célját, mivel rengeteg olyan látogató érkezett, akinek más módon nem lett volna lehetősége ellátogatni a negyedbe.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 967 megtekintés

Videó: 47 973 026 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887940

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh