Lezárult a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mintegy háromszázmillió forintos programja, amelynek köszönhetően az idegsebészeti műtéti beavatkozások során csökken a beteget érő sugárzás, továbbá részben helyettesíthetők a képalkotó vizsgálatok - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) 283 millió forintos fejlesztési forrásának segítségével egy Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban az úttörők közé tartozó, úgynevezett képvezérelt műtételőkészítést és műtéti végrehajtást támogató neuronavigációs rendszert hoztak létre. Ezzel jelentősen csökken a beteget érő ionizáló sugárzás.   

Kiemelték: az új infrastruktúra tudományos, kutatási és oktatási célú felhasználásával nő a részvétel aránya az európai idegtudományi kutatásokban, emelkedik az oktatás színvonala és bővülnek az egyéni kutatási lehetőségek.   

Ezen felül lehetőség nyílik az egészségügyi eszközgyártó nagyvállalatok kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenysége során alkalmazott innovációs megoldások klinikai kipróbálására, valamint konkrét hazai és európai egészségipari együttműködési projektek is elindulnak - ismertették.  Hozzátették: mindez az egészségturizmus keretében Magyarországra vonzhat külföldi betegeket, akiknek "egyedülálló, kiemelt szintű ellátása is megvalósítható a fejlesztés eredményeként".    

"A neuronavigációs infrastruktúra fejlesztésének köszönhetően a PTE idegsebészeti klinikája közép-kelet európai referenciaközpontként működhet tovább, és ez további kutatási, egészségügyi technológiai fejlesztésekre, továbbképzési együttműködésekre kínál kapacitást"  - áll a közleményben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 093 914 megtekintés

Videó: 48 321 488 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923717

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh