Fusz György keramikus- és szobrászművész monumentális, ezer négyzetméteres, életműkiállításként is felfogható installációja tekinthető meg Pécsen, a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Az M21 Galériában megtekinthető Odú című alkotásnál rendezett csütörtöki sajtóbejáráson Fusz György elmondta: évek óta készül egy hasonló tárlatra, az M21 Galéria méretei, elrendezése pedig kitűnő helyszínt biztosítottak eddigi teljes munkássága bemutatására is alkalmas, ezer négyzetméteres installáció megvalósítására.  

A Pécsi Tudományegyetemen oktató művész kitért arra: egy nem hagyományos értelemben vett életműkiállítás jött létre a galéria ezer négyzetméterén kialakított helyiségekben, hanem az alkotómunkájának folyamatába, művészetének formálódásába is bepillantást szeretett volna engedni az installációval, amelynek címét, hangulatát, hatását Franz Kafka Odú című novellájából kölcsönözte.  

A Ferenczy Noémi-díjas keramikus- és szobrászművész a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult munkáját szemlélő látogató a galéria terébe lépve a térkép segítségével tájékozódhat az installáció teremtette világban, amelynek kontextusát a szobrok, az installáció építményei által berendezett terek, a Kafka-novella adja.  

A művész megannyi korábbi munkájának bemutatása mellett az installáció megépítéséhez - egyebek mellett - több mint ötven zsák gyapjút, tizenöt mázsa friss agyagot, sok köbméternyi fát és szekszárdi szőlészetéből származó földet használt fel az alkotó, így "megdöbbentő élménnyel, egyfajta belső utazással találja szemben magát" az érdeklődő.  

Az installáció első részében, az úgynevezett Raktárban a művész egészen a kezdetektől származó - olykor még félig kicsomagolt, dobozban is lévő - alkotásai kaptak helyet, míg a Kamrában egy hatalmas, formálódó friss agyagból épített, míg a Kertben földsávokkal kialakított mű fogadja a betérőt. A Műhelyben az alkotás apró mozzanatairól árulkodó munkaeszközök, anyagok kaptak helyet, míg a Kápolnában egy huszonkilenc négyzetméternyi alapterületű és több méter magas, téglatest formájú, gyapjú felhasználásával készült tömbszerű alkotás létesült.  

Az 1955-ben született, az Iparművészeti Főiskolán 1981-ben Gorka-díjjal diplomázott művészt elsősorban kerámiaszobrászati munkássága és köztéri alkotásai tették ismertté; 1982 és 2002 között több alkalommal elnyerte az Országos Kerámia Biennálé különdíját, több mint húsz egyéni és számos csoportos kiállításon mutatkozott be, művei nemzetközi tárlatokra is eljutottak.  

A művész pályáját Polyphemos Bajkonurban - a szobrász Fusz György című, 2014-ben napvilágot látott kötetében Aknai Tamás művészettörténész foglalta össze. A pécsi Kronosz Kiadónál megjelent könyv 320 oldalon több mint száz fotóval egy olyan alkotót mutat be, akinek - a szerző szavai szerint - magyar művészeti életben való jelenléte erősebb recepciójánál.  

A kiállítást Fabényi Júlia művészettörténész, a Ludwig Múzeum igazgatója nyitja meg csütörtökön este, az szeptember 13-ig tekinthető meg a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed M21 Galériájában.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 278 megtekintés

Videó: 47 974 777 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888091

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh