Európa egyik legmodernebb radarhálózata jött létre a Hármashegyen megvalósult fejlesztésnek köszönhetően - jelentette ki Nagy István a beruházás átadásán Hosszúhetényben, csütörtökön, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Az agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az agráriumnak is szembe kell néznie az éghajlatváltozással összefüggő kihívásokkal, a káreseményeket okozó időjárási helyzetekre pedig minél hatékonyabban és minél gyorsabban kell reagálnunk.
    
"Ezért döntöttünk úgy, hogy szükség van egy országos talajgenerátoros jégeső-elhárítási rendszer kiépítésére" - mutatott rá. Ismertette: a teljes országos lefedettségének köszönhetően nemcsak a gazdákat védi a fizikai-anyagi károktól, hanem a lakóépületeket, ingatlanokat, gépjárművek, házi kiskerteket is. A rendszer meteorológiai kiszolgálása kezdetektől az Országos Meteorológiai Szolgálatnál már meglévő szellemi és informatikai-méréstechnikai háttérre épül - tette hozzá Nagy István.
    
Kifejtette, a jégkárenyhítési meteorológiai feladatok ellátásának elengedhetetlen eszközei az időjárási radarok. A veszélyjelzés és a tavi viharjelzés kiszolgálására az OMSZ megfelelő radarhálózattal rendelkezett, ugyanakkor az országos léptékű jégkárenyhítő rendszert tekintve a hálózat nem szolgáltatott egyenrangú adatokat. Ezért vált szükségessé egy dél-magyarországi időjárási radar beszerzése - emelte ki a tárcavezető.
    
Nagy István hangsúlyozta: a beruházás megvalósításához három párhuzamos feladat elvégzésére volt szükség. Egyrészt a torony felújításával kapcsolatos szervezési, tervezői, mérnöki munkálatok végrehajtására, másrészt a torony felújításának kivitelezésére, harmadrészt az új radar beszerzésére. A beruházásnak köszönhetően lehetővé vált a jégkárenyhítő rendszerrel összefüggő feladatok ellátása és a jégesőt okozó zivatarok követése, valamint a beavatkozás optimális időben történő leállítása is.
    
A miniszter szerint jó látni azt az állomásról állomásra megvalósuló fejlesztési folyamatot, amit az OMSZ valósított meg az elmúlt időszakban.

Forrás MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 732 megtekintés

Videó: 48 295 548 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920249

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh