Pécs szerb megszállásának 1918 és 1921 közötti időszakát idézik fel fényképek, hirdetmények, sajtóanyagok és plakátok, továbbá szakértők szöveges kiegészítéseivel a helyi Csontváry Múzeum épületében keddtől látogatható tablókiállításon - közölte a Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.

Az intézmény közleményében az év végéig megtekinthető, Szerb megszállás Pécsett 1918-1921 című tárlat kapcsán azt írták: a látogatók a tablók segítségével megismerhetik a korszakot és az ahhoz kapcsolódó legfontosabb történelmi eseményeket.  

Az érdeklődők hét tablón a megszállás eseménytörténetét ismerhetik meg, öt tablón pedig egy-egy kapcsolódó témában - például szükségpénzekről, áruhiányról és munkanélküliségről vagy a megszállás alatti pécsi sajtóról - szerezhetnek információkat.  

A közleményben felidézték: az 1918. november 13-i belgrádi fegyverszüneti megállapodás értelmében Magyarország déli területe a Barcs-Szigetvár-Pécs-Baja-Kisszállás vonalig a szerbek megszállása alá került. Ez a majdnem három évig tartó elszakítottság 1921. augusztus 22-én ért véget, amikor a Magyar Nemzeti Hadsereg csapatai visszavették Pécset.  

A tárlat kiegészül a szerbmegszallas.hu oldalon elérhető internetes adatbázissal, amely három közgyűjtemény forrásanyagának felhasználásával a szerb megszállás történetét mutatja be.  

A szerb megszállás történetét bemutató honlapra és kiállításra a JPM nyerte el a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatását, a múzeum pedig a Csorba Győző Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára bevonásával valósította meg a projektet a forrásanyagok teljes spektrumának feltárása érdekében - jelezték a kommünikében.  

A kiállításról bővebb tájékoztatás olvasható a baranyai közgyűjteményi feladatokat ellátó intézmény honlapján, a jpm.hu-n.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 560 787 megtekintés

Videó: 48 742 904 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6993560

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh