A Taser fegyvergyártó cég, amely elsősorban a sokkolóiról híres, olyan miniatűr kamerákat értékesít, amiket a rendőrök a szemüvegeikhez rögzíthetnek. A megoldások főleg az Amerikai Egyesült Államokban népszerűek.

Az Axon Flex előnye, hogy lehetővé teszi a bevetések rögzítését, így nem csak a letartóztatások figyelhetők meg a segítségével és nézhetők bármikor vissza, hanem az is, hogyan viselkedtek az egyes akciók vagy helyzetek során a rendőrök. A kaliforniai Rialtóban a helyi rendőrség több hónapon át tesztelte a kamerával és mikrofonnal ellátott szemüvegeket, a tapasztalatok kedvezőek. A rendőrök elleni panaszok száma éppúgy csökkent, mint azoknak az eseteknek a száma, amikor az egyenruhásoknak kényszerítő eszköz használatához kellett folyamodniuk.

A helyi rendőrök fele kapta meg az Axon Flexet. Az előírás az volt, hogy azonnal be kell kapcsolniuk a készülékeket, amint kiszállnak az autóikból és valakit megszólítanak. A kamera mindig aktív és van puffere. Amennyiben a rendőr külön lenyomja a vezérlőegységen lévő felvevő gombot, akkor az aktuális felvételhez automatikusan hozzácsatolják a megelőző 30 másodperc anyagát, igaz, hang nélkül. Így pontosan láthatóvá válik, hogy mi volt a kamera aktiválásának kiváltó oka. Az események után a rendőr egy dokkolóegységhez rögzíti a vezérlőegységet és az adott fájlt automatikusan áttöltik, feldolgozzák, majd az Evidence.com adatbázisába kerül. Az Evidence szintén a Taser tulajdonában van. Amennyiben egy videót bizonyítéknak minősítenek, akkor örökre az adatbázisban marad. Minden más esetben 180 nap után automatikusan törlik.

Az első évben a rendőrök elleni panaszok száma 88 százalékkal csökkent. Az emberek látják, hogy filmezik őket, így meg sem próbálják megvesztegetni vagy provokálni az egyenruhásokat. Willaim A. Farrar, Rialto rendőrfőnöke azt nyilatkozta, hogy az egység elég nagy méretű ahhoz, hogy a civilek is jól láthassák, ugyanakkor a járőrök is visszafogják magukat, hiszen pontosan tudják, hogy minden mozdulatukat rögzíti a rendszer. 60 százalékkal csökkent azoknak az eseteknek a száma is, amikor ők alkalmaztak kényszerítő eszközt.

Vannak azonban aggályos pontok, hívta fel a figyelmet az American Civil Liberties Union. Az első, hogy az adatbázis nem az államé, hanem a Taseré, így nehezen ellenőrizhető, hogy mi történik a felvételekkel. További problémát jelent, hogy a tengerentúlon még nincs szabályozva a technika használata. Nincs például törvényileg előírva, hogy mikor kell mindenképpen bekapcsolva lennie a kamerának és mikor kell kikapcsolni. Bármikor megtörténhet továbbá, hogy egy rendőr szándékosan vagy véletlenül elfelejti bekapcsolni az eszközt, így esetleg csak egy foganatosított intézkedés vége látható, a kiváltó ok nem. Biztosítani kellene azt is, hogy az anyagok megvágása és tárolása során ne történhess manipuláció.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a rendőrökben és a polgárokban is megmarad a "megfigyelnek" érzés. Amennyiben ez tartós, akkor oda vezethet, hogy az illető megváltoztatja a viselkedését azért, hogy véletlenül se tűnjön fel. Rialto mellett Mesa, Pittsburgh, Salt Lake City, Hartford, Fort Worth, Chesapeake, Modesto, valamint a Bay Area Rapid Transit (BART) rendőrei tesztelik, illetve fogják alkalmazni az Axon Flexet. Az ilyen úgynevezett akciókamerák piaca egyébként robbanásszerűen nő.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...&

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 743 694 megtekintés

Videó: 48 948 925 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031405

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh