Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) „Zebra terv” néven indította el a gyalogosbalesetek elkerülését célzó kampányát. Három napon át számíthatnak a közlekedők fokozott közúti ellenőrzésekre.

Az ORFK-OBB 2022. június 14–16. közötti időszakra hirdette meg a „Zebra terv” elnevezésű balesetmegelőzési ellenőrzését a gyalogosok - mint védtelen közlekedők - biztonságára fókuszálva.

A balesetmegelőzési ellenőrzés során a rendőrség nagy figyelmet fordít mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére, amely történhet testkamera, drónok és civil járművek alkalmazásával is.

Korábbi évekre jellemző volt, hogy évente átlagosan 2500 gyalogost ütöttek el a magyar közutakon, közülük 150 ember vesztette életét. Az utóbbi két évben ugyan csökkent ez a szám, nagyságrendileg 2000 járókelő sérül meg balesetben, de még mindig több mint 100 gyalogoselütés végződik tragédiával.

A gyalogosokat érintő baleseteken belül a korábbi években 900-1000 balesetet maguk a járókelők okozták, ez az elmúlt két évben valamelyest csökkent, nagyságrendileg 600-ra. Ez azt jelenti, hogy az őket érintő balesetek több mint 30 %-át maguk a gyalogosok idézték elő.

Mindemellett az is figyelemre méltó, hogy ezek a balesetek közel 40 %-a (750-800 baleset) a kijelölt gyalogátkelőhelyen történik, és megközelítőleg 3 %-a halálos kimenetelű.  

Az ellenőrzésekre a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú, a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken és annak környezetében lehet számítani, elsősorban olyan helyen ahol jelentős közúti forgalom van.

A gyalogosok által elkövetett jogsértés miatt a helyszínen az intézkedő rendőr figyelmeztetést alkalmazhat, vagy helyszíni bírságot szabhat ki és feljelentést tehet.

A járművezetők által gyalogosok sérelmére elkövetett elsőbbség meg nem adása jogsértés esetén az intézkedő rendőr figyelmeztetést, helyszíni bírságot és feljelentést alkalmazhat. Tilos jelzésen történő áthaladásnál a járművezető 50 000 Ft közigazgatási bírságra számíthat.   

Forrás: police.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 356 megtekintés

Videó: 47 973 584 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887989

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh