Hétvégén került megrendezésre a Kistérségi Szüreti Fesztivál Mánfán. Sok évtizedes hagyományokkal rendelkezik Mánfán a szüreti bál, és szüreti játék. A hagyomány nagyon fontos ezen az eseményen, hisz vannak olyan családok, akiknél több generációra visszamenőleg voltak csőszpárok. Mint azt megtudtuk, a legrégebbi helyi emlék erről az eseményről az 1930-as évekből származik, de valószínűleg sokkal régebbről ered a játék.

Mit is foglal magában a szüreti bál, és játék?

Mint azt már megírtuk az esemény a kidobolással kezdődik. Az első kidobolás, melyen a kisbíró felhívja a lakosság figyelmét az esti bálra. Majd ezután a csőszfiúk kikérik a párjaikat. Régebben csak 14 év felettiek játszottak, addig, míg férjhez nem mentek. A bírók pedig azok voltak, akik hamarosan egybe keltek.

Miről szól ez a hagyomány?

Szüretkor mindig megünnepelték az újbort és a termést. A keretjáték lényege: a közönség is részt vesz ebben, hisz ők azok, akik megpróbálják lelopni a díszítésben felhasznált szőlőfürtöket. Ha ezt a bíró, vagy bíróné észreveszi, megfújja a sípot, a tolvajnak pedig fizetnie kell. Tulajdonképpen ez a szüreti játék a környékbeli falvakban hagyomány.

A kikérő lényege ugyanaz, mint az esküvői kikérőé (mindig a bírónét kérik ki először), tehát az, hogy a fiú „kikéri” a lányt, és kint táncolnak, majd felsegíti a kocsira maga mellé. Majd mindenhol táncolnak a fiatalok, hogy megmutassák, mit tudnak (természetesen népi viseletben), a zenekar általában csárdást, verbunkot. A körtáncnál, pedig amit a párok kérnek. Majd a település főterén elhangzik a kisbíró szövege. Ez a beszéd pikáns, vicces versbe szedett, a falura jellemző történet. Itt nagyon fontos a szőlős-kosár elárverezése.

Az idei abban volt más, hogy ez kistérségi szüreti bál volt. Ez azt jelenti, hogy a komlói kistérségből Mánfa rendezhette meg ezt a mulatságot, 19 település részvételével.

Idén voltak pót programok, táncház, és népi játszóház. Valamint pék és borász is jelen volt.

Hohn Krisztina Mánfa község polgármestere: "Úgy gondolom, hogy ez a bál jól sikerült, hiszen rengetegen jöttek a kistérségből, párok is nézők is. A hagyományhoz illő programokat is kínáltunk az ide látogatóknak. Jó volt a hangulat. Köszönöm a segítőknek a közreműködést, az önkéntes segítséget."

Forrás: Miki

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 630 megtekintés

Videó: 48 293 193 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920061

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh