A vártnál kevesebb, 1383 békát sikerült megmenteni a Baranya megyei Sikondán, ahol a napokban szedték be a kétéltűek felfogásához használt hálókat - tájékoztatta Bodó János, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) természetvédelmi őre kedden az MTI-t.

A DDNPI civil természetvédelmi szervezetekkel közösen 2003 óta végez békamentést a 66-os főútról Sikonda felé vezető útszakaszon, ahol február 18-án 800 méter hosszúságban mintegy fél méter magas hálót feszíttek ki, hogy megakadályozzák a békák útra jutását, ezzel mentve meg a vizek felé szaporodni igyekvő kétéltűeket a gázolástól.

Idén 131 erdei békát (Rana dalmatina) és 1252 barna varangyot (Bufo bufo) gyűjtött össze a mentésben résztvevő mintegy kétszáz önkéntes, köztük több általános iskolás csoport segítette az akciót - részletezte Bodó János. A szakember felidézte, hogy míg évekkel ezelőtt 2500 és 3000 közötti egyedet regisztráltak, addig tavaly mintegy 1700 békát sikerült megmenteni.

A csökkenés okairól szólva az MTI kérdésére elmondta, hogy idén korábban, már februárban beköszöntött az enyhe tavaszi időjárás, így korábban indultak meg a kétéltűek a vizek felé. Bodó János szerint emiatt feltehetően sok egyed idő előtt élte fel tartalékait és még a vándorlás során elpusztulhatott. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a sikondai szakaszon négy olyan átereszt is létesítettek, amelyeken keresztül a békák szabadon tudnak biztonságban közlekedni a vizek felé.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 952 megtekintés

Videó: 47 973 007 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887937

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh