Átadták a Baranya megyei Szászvár több mint 600 millió forintos beruházással felújított várkastélyát.

A szászvári várkastély Magyarországon egyedülálló középkori műemlékegyüttes. Használaton kívül, folyamatosan romló állapotban volt, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) közreműködésével a teljes ingatlan megújult. Helyreállították a főépületet, megtörtént a korábbi palotaszárny és a kaputorony részleges rekonstrukciója és lefedése, valamint a középkori falmaradványok konzerválása - olvasható az MTI-nek eljuttatott írásos összefoglalóban.

A helyreállítás célja a 14. században épült középkori püspöki rezidencia turizmusba való bekapcsolása, történelmi, építészeti értékeinek megőrzése, valamint a térség gazdaságának fellendítése - írták.

Csókay Ákos, az MNV kabinetvezetője az MTI-nek azt mondta, hogy a több mint 600 milliós beruházásból mintegy 450 millió forint volt az európai uniós támogatás.

Összesen több mint ezer négyzetméteren újult meg a várkastély, több kiállításnak ad otthont az épület. A látogatók az épület története mellett megismerkedhetnek a középkori Magyarország főpapi udvarainak jellegzetességeivel, a korabeli pécsi püspökség történeti és művészeti világával - ismertette a részleteket Csókay Ákos, hozzátéve, hogy a várkastélyba évente 18.000 látogatót várnak.

Dunai Péter, a 2500 lelkes Szászvár független polgármestere hangsúlyozta, hogy a beruházásnak köszönhetően "a nagyközség gazdasága második születését ünnepli".

Augusztus 20-tól hétfő kivételével minden nap 9.00 órától 17.00 óráig látogatható a várkastély.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 087 597 megtekintés

Videó: 48 317 091 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923165

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh