Könyvbemutatóval, koncertekkel és általános iskolások számára szervezett "kultúrtörténeti szabaduló-szobás vetélkedővel" ünneplik a magyar kultúra napját Baranya megyében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A komlói Közösségek Háza a magyar kultúra hete elnevezésű eseménysorozat alatt öt programot kínál az érdeklődőknek. Horváth Éva, az intézmény igazgatója elmondta: január 21-én a Komlói Színházban rendezendő ünnepi műsoron a Sárarany zenekar műsorát élvezheti a közönség. Az eseményen köszöntőt mond Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Aznap 20.00 órától Tunyogi Péter énekes tiszteletére emlékestet tartanak a CS.Í.T. zenekar közreműködésével, 24-én pedig mesevetélkedőn vehetnek részt alsó tagozatos általános iskolások. Január 28-án tartják a komlói Pöndöly néptáncegyüttesek jubileumi műsorát - A Közösségek Házában a programsorozat ideje alatt megtekinthető a város Díszítőművészeti Műhelyének kiállítása.

Szigetváron, a zeneiskolában január 23-án este tüntetik ki városi címerplakett elismeréssel Várnai Ferenc zeneszerzőt, aki számos a baranyai városhoz kapcsolódó zeneművet írt - közölte Málek Andrea, a szigetvári Vigadó Kulturális Központ vezetője. Ezt követően tartják az Emlékpajzs Szigetvárnak című - a tavalyi Zrínyi-emlékév történelmi, irodalomtörténeti tanulmányaiból, műalkotásaiból és ünnepi dokumentumaiból álló - válogatáskötet bemutatóját - tette hozzá. Az eseményen Újkéri Csaba és Sarlós Endre társszerzőkkel mások mellett Hóvári János, a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke beszélget.

A pécsi Kulturális Központ (PKK) a Minerva Könyvtár Egyesülettel közösen január 24-ére szervez úgynevezett kultúrtörténeti szabaduló-szobás vetélkedőt három pécsi általános iskola hatodik osztályos tanulóinak - ismertette Nemes Krisztina, a PKK művelődési és felnőttképzési menedzsere. Kiemelte: a diákok három témában: a Himnusz történetével, a Nobel-díjasokkal, illetve a Zsolnay-gyár és a Zsolnay család történetével kapcsolatban mérhetik össze tudásukat, egyebek mellett titkos írással írt szövegek és kirakós-játékok megfejtésével.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 091 166 megtekintés

Videó: 48 320 086 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923504

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh