A Kultúrával a családokért projekt keretében csaknem ötszáz ingyenes programot szervez két év alatt a pécsi családoknak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) - hangzott el a projektet bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Pécsett.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP) 40 millió forinttal finanszírozott rendezvénysorozat céljáról szólva Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár úgy fogalmazott: az hozzá fog járulni a családok megerősítéséhez hatékony csoportdinamikai, személyiségfejlesztő és közösségi kompetenciaerősítő programokon keresztül. Fontos értékként tartja számon a kormány a kulturális intézményrendszeren keresztül történő kompetencia-fejlesztést - hangsúlyozta a politikus annak kapcsán, hogy csütörtökön Szentendrén bejelentette: kétmilliárd forintos országos múzeumi és könyvtári fejlesztési program indult.

Hoppál Péter felidézte: a 2013-ig tartó európai uniós fejlesztési ciklusban 74 milliárd forintot fordítottak a kulturális intézményeken keresztül történő társadalom-megújítási célokra. Kitért arra is, hogy a területi egyenlőtlenségek csökkentését, az esélyteremtést és a társadalmi kohézió erősítését zászlajára tűző Európa 2020 elnevezésű stratégiához is hozzá tudnak rendelni a kulturális intézményrendszeren keresztül megvalósítható programokat. Hoppál Péter a pécsi projektet példaként említve kijelentette: 2020-ig 100,5 milliárd forintot használhat fel a kormány ilyen és ehhez hasonló programokra. Fontos cél, hogy "minden eszközzel segítsük" a mintegy 30 éve tartó demográfiai csökkenés ellensúlyozását - mondta.

Vincze Balázs, a Pécs kulturális és közművelődési intézményeinek túlnyomó többségét integráló ZSÖK ügyvezetője azt mondta, a két év alatt megrendezendő 457 programra legalább öt-hatezer embert várnak. Görgőy Rita családszociológus, a projekt szakmai vezetője hangsúlyozta, a sokszor lesújtó népesedési, szociológiai és mentálhigiénés adatok miatt kiemelten szükséges a családok támogatása és megerősítése. A programok ismertetésére térve közölte: a családalapítás előtt álló fiatal pároknak, gyermekes és krízishelyzetben lévő családoknak, valamint időseknek is szerveznek foglalkozásokat. Példaként említette, hogy az ingyenes, de regisztrációhoz kötött élményszerű, ugyanakkor szakmai eseményeken a résztvevők - mások mellett - Bagdy Emőke pszichológus és Pál Ferenc atya előadását is meghallgathatják.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester a kezdeményezést méltatva arról beszélt, hogy programokat a "pécsi kultúra origójában", a Zsolnay Kulturális Negyedben tartják. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a ZSÖK 2015-ban mintegy 30 milliós pályázati forrásai tavaly már csaknem százmillió forintra nőttek. A családok testi, lelki, szellemi egészségét előmozdító ismeretátadó, készségfejlesztő, tanácsadó és a kultúra eszközeivel kikapcsolódást nyújtó programokat elsősorban a Zsolnay-negyedben és ZSÖK belvárosi helyszínein tartják - olvasható az eseményen kiosztott tájékoztatóban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 715 244 megtekintés

Videó: 48 927 235 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027452

Jelenleg az oldalon

14
Online

Interreg CE1013 REFREsh