A Hosszúhetényi Turista Egyesület túrát szervez Óbányára a Tüzeskerék gurításra.

Március 5-én Óbányán is elűzik a telet. A látványos tüzes zsindelyek dobálását már sötétedéskor megkezdik a fiatalok az óbányai hegyoldalon. Nagy máglyát gyújtanak és a hagyományos sváb vers elmondása után égő zsindelyeket hajítanak le a hegyről. Majd a 18.00 órai harangszó után együtt imádkoznak és indítják útjára a tüzes kereket, melyet fáklyások kísérnek. A hiedelem úgy tartja, hogy attól függően, a kerék merre gurul, arra lesz jobb termés az évben.

A túra vasárnap 14.00 órakor indul. Útvonal: Hosszúhetény (Hosszú Kávé) - Püspökszentlászló - Kisújbánya - Óbánya. Majd ugyanezen az útvonalon vissza. Buszos hazautat is (Hosszúheténybe) lehet igényelni a túravezetőnél telefonon. Ez önköltséges.

Táv 17.4 km. Közepes nehézségű túra. Ajánlott: 7-99 éves korig bárkinek, aki legalább átlagos edzettségű.
Részvételi díj: ingyenes.

Szükséges felszerelés: túrabakancs (a sportcipő átázik, nem tartja a bokát, nem védi alulról a talpat a kövektől, csúszik), és kamásli, réteges öltözködés, esetleg túrabot (kíméli a lábat, és több izmot mozgat meg, mint a bot nélküli túrázás). Fejlámpa, mert visszafelé sötét lesz, valamint hátizsák, a víz és élelmiszer mennyiség hordozására. A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. Túravezető: Takács Ferenc.

Forrás: Hosszúhetényi Turista Egyesület