Módosította az önkormányzati bérlakásokról szóló rendeletét a komlói önkormányzat. A cél a határozott idejű szerződések elterjesztése. Ezzel megelőzhető, hogy a lakók nagyobb tartozásokat halmozzanak fel.

„Mind az önkormányzatnak, mind a városi tulajdonú otthonok bérlőinek elemi érdeke, hogy ne halmozódjanak fel jelentős összegű rezsitartozások ezekben az ingatlanokban. A most bevezetett változások segítenek bennünket a megelőzésben” – indokolta Polics József polgármester a bérbeadási rendelet napokban megszavazott módosítását.

A változás lényege, hogy ezentúl az önkormányzati bérlakásokat határozott idejű, két éves szerződéssel vehetik birtokba a lakók. Ez vonatkozik az új bérlőkre és a meglévő bérlet meghosszabbítását kérelmezőkre egyaránt. A számláikat rendesen fizetők esetében az új szabályozás nem hoz érdemi változásokat. Esetükben – hacsak nem merül fel rendkívüli felmondásra okot adó körülmény – a bérlet korlátlan alkalommal automatikusan hosszabbodik. Amennyiben viszont a bérlő tartozásokat halmoz fel, a szerződés megszűnik.

Az önkormányzat elsődleges célja természetesen nem a fizetési elmaradásban lévő lakók kilakoltatása, hanem a kompromisszumos megoldások keresése. Ezért a tartozásokat felhalmozók számára is együttműködési lehetőséget kínál a szerződés felmondása helyett. Ebben a bérlőnek vállalnia kell az adósságok ütemezett visszafizetését, cserébe az önkormányzat meghosszabbítja a lakásbérletet.

A jobb nyomon követés érdekében a felügyeleti rendszer is ésszerűsödik. A bérlakások évenkénti személyes ellenőrzését ezentúl csak a Városgondnokság végzi, míg az önkormányzat naprakész nyilvántartást vezet az esetleges fizetési elmaradásokról. Méghozzá nem csak a bérleti díj, hanem a közüzemi számlák tekintetében is.

„Az új rendszer igazságosabb a tisztességesen fizető bérlők számára, emellett hagy lehetőséget a szociális problémák kezelésére is. Akárcsak a korábban bevezetett – és jó eredményeket hozó – próbaidős rendszer, ez is arra szolgál, hogy a szociális lakáskiutalási rendszer minden komlói polgár szempontjából hatékonyan működhessen” – összegzett a polgármester.

Forrás: Komló Város Önkormányzat

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 711 930 megtekintés

Videó: 48 924 620 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026840

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh