Pécsett a hétvégén tematikus sétákat, a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban vasárnap különleges előadásokat tartanak Kulturális örökség napjai alkalmából.

A pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) és a Janus Pannonius Múzeum (JPM) közös - Lépten-nyomon Zsolnay elnevezésű - programján a baranyai megyeszékhely belvárosában fellelhető építészeti kerámiákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. A Tillai Gábor történész vezetésével tartandó, másfél órásra tervezett szombat délelőtti séta a többi között érinti a Szerecsen Patikát, a Vasváry-házat és Zsolnay Vilmos Jókai utcai szülőházát is - közölték a szervezők az MTI-vel.

Vörös István történész és Hábel János helytörténeti kutató vezetésével 15.00 órától újabb belvárosi sétára invitálják a közönséget a zsinagógától, amely során olyan pécsi zsidó személyekről, köztük orvosokról, művészekről, építészekről, kisiparosokról és ügyvédekről lesz szó, "akik a sikeres beilleszkedést példázzák a 19. század közepétől kezdődő kilencven évben" - áll az írásos tájékoztatóban.   

Aznap 16.00 órától - tették hozzá - a Középkori Egyetemtől induló tematikus séta során Pécs napjainkban is látható török kori épületeit, valamint rejtett emlékeit ismerhetik meg a résztvevők.   

Vasárnap délelőtt a pécsi zsinagóga megépítésének történetét, körülményeit, illetve hitközség életét ismerhetik meg a program résztvevői.   

A pécsi ókeresztény műemlékegyüttest összefogó Cella Septichora Látogatóközponttól vasárnap 16.00 órakor induló sétán a világörökségi helyszínekhez és Sopianae késő római időszakához kapcsolódó rejtett régészeti emlékeket és lelőhelyeket mutatják be a publikumnak - írta a ZSÖK, hozzátéve, hogy a látogatóközpontban 19.00 órától a Jónás Vera duó ad koncertet.

A Zengővárkonyban működő, egyedülálló gyűjteménynek otthont adó Míves Tojás Múzeum vezetője Nienhaus Rózsa az MTI-vel közölte: a Kulturális örökség napjai alkalmából idén is szakmai találkozót és továbbképzést szerveznek a tojásdíszítők és az érdeklődők számára. A résztvevők Nagy Csaba tojásdíszítő, valamint Stettner Eleonóra matematikus előadását hallgathatják meg. A "matematika és a népművészet kapcsolatának kutatója és népszerűsítője" a hímestojásokon fellelhető szimmetriákról, ritmusokról értekezik - hívta fel a figyelmet Nienhaus Rózsa.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 706 886 megtekintés

Videó: 48 920 686 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025923

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh