Természettudományos élményközpontot alakítanak ki a pécsi állatkertben, amelynek létrehozására és működtetésére 500 millió forintot nyert a projektért felelős konzorcium - jelentette be szerdán a kultúráért felelős államtitkár a baranyai megyeszékhelyen.

Hoppál Péter sajtótájékoztatón kiemelte: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program (EFOP) nem formális tanulási lehetőségek bővítését célzó keretéből országosan a legnagyobb összeget nyerte el a Dél-Pannon Múzeumokért Kiemelkedően Közhasznú Egyesület, a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) és az állatkert fenntartását végző nonprofit kft. alkotta konzorcium. A politikus élményközpont feladatai között említette, hogy megismertesse a diákokat a többi között a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a veszélyeztetett fajok jelenének és jövőjének kérdéseivel.

Hoppál Péter, aki egyúttal a térség fideszes országgyűlési képviselője is, reményének adott hangot, hogy a projekt hozzájárul majd a baranyai megyeszékhely ökoturisztikai kínálatának és gazdaságának további bővítéséhez.   

A részletekről Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs alpolgármestere közölte: az élményközpont megvalósításának első szakaszában, egy év alatt hét, egymástól elkülönített fedett és szabadtéri közösségi teret hoznak létre. A helyiségekben legalább öt tanulói csoport és legkevesebb 40 diák fogadása válik egy időben lehetségessé. Az azt követő 36 hónapos időszakban a forrásokat a működésre fordítják: "programokkal, élettel töltik meg" a központot - tette hozzá. A városvezető úgy folytatta, hogy 10 pécsi és 10 vidéki általános iskolával kötnek megállapodást, amelynek keretében három év alatt 13 ezer - köztük számos hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű - tanuló számára teszik utazással együtt ingyenesen elérhetővé a központ szolgáltatásait.

A programok - mint kifejtette - alapvetően a köznevelési keretrendszeren túlmutatóan a környezetismeret, a biológia, a fizika és a kémia tárgyköreihez kapcsolódó kiegészítő ismeretek bemutatására és megszerzésére irányulnak. Pedagógusok és a tudományterületek "kiváló ismerői" tartanak majd élményszerű előadásokat a diákoknak - ismertette az elképzeléseket.   

Őri László jelezte azt is, hogy az 1,8 milliárd forintos beruházással felújított, tavaly átadott pécsi állatkert meglévő épületeiben helyet kapó központ kialakítása az őszi-téli időszakban indul. A munkálatok nem érintik az intézmény működését - hívta fel a figyelmet.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 034 megtekintés

Videó: 48 294 273 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920150

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh