Peking "határozott tiltakozását" és "nagyfokú elégedetlenségét" fejezi ki, amiért az Egyesült Államok haditengerészete járőrtevékenységét kiterjesztve megközelítette "a kínai Nansa-szigetek Csubi zátonyát a Dél-kínai-tengeren" - hangoztatta a külügyminisztérium szóvivője keddi közleményében.

Vang Ji külügyminiszter pedig a történtekre reagálva arra figyelmeztette Washingtont, hogy ne cselekedjen meggondolatlanul és "a semmiből ne idézzen elő bajt" a Dél-Kínai-tengeren. "Azt tanácsoljuk az amerikai félnek, hogy kétszer is gondolja meg, mielőtt cselekszik" - fogalmazott.

Nemzetközi sajtójelentések szerint az Egyesült Államok haditengerészete a Fehér Ház jóváhagyásával irányított rakétákkal felszerelt rombolót vezényelt vitatott hovatartozású szigetekhez (közismertebb nevükön Spratly-szigetekhez) tartozó, mesterségesen feltöltött zátonyok közelébe.

Az USS Lassen átlépte azt a 12 tengeri mérföldes határt, amelyen belül Kína saját felségvizeinek tekinti a területet. Washington nem fogadja el Kína szuverenitását e területek felett, és nem ismeri el azt a kínai álláspontot, hogy a zátonyok mesterséges feltöltésével a szárazföld "sziget" státust nyert.

"Washington lépése fenyegeti Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit, veszélyezteti a zátonyon tartózkodó kínai személyek és az ott található létesítmények biztonságát, valamint sérti a régió békéjét és biztonságát" - állapította meg a külügyi szóvivő. A közleményben egyúttal kormánya nevében felszólítja az Egyesült Államokat, hogy "azonnal tegye jóvá hibás cselekedetét".

A Hszinhua hírügynökség friss kommentárjában "otrombán provokatív" lépésnek nevezte az akciót, amellyel megsértette Hszi Csin-ping kínai államelnök és Barack Obama amerikai elnök a közelmúltban Washingtonban megerősített elkötelezettségét az egymás kölcsönös tiszteletére alapuló, konfrontáció- és konfliktusmentes együttműködésre. A kormányzati véleményt tükröző hírügynökségi cikk szerzője úgy véli, ezek után a térségi feszültségek súlyosbodására lehet számítani.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 706 megtekintés

Videó: 48 297 619 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920415

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh