Immár hagyományt teremtett a Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület, a Néptánccal a Gyermekekért Alapítvány és a Közösségek Háza, Komlói Színház. A negyedik alkalommal megvalósuló esemény megrendezésével a szervezők ösztönözni kívánják a megyében tevékenykedő néptáncosokat a helyi hagyományok alapos megismerésére és magas színvonalú színpadi bemutatására.

Emellett a fesztivál fórumot kíván biztosítani azon táncosok számára, akik ambíciót éreznek magukban a szólista megmérettetésre, és szívesen teszik próbára technikai és előadói felkészültségüket egy megyei hatókörű bemutatón – akár valamely országos szólótáncfesztivál főpróbájaként.

A résztvevők produkcióit 3 tagú, elismert szakemberekből álló zsűri értékeli:

    Busai Norbert (a Jászság Népi Együttes táncosa, a jászberényi Viganó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptáncpedagógusa, a Népművészet Ifjú Mestere, Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas, örökös Aranysarkantyús táncos)
    Sikentáncz Szilveszter (néptáncpedagógus, Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, a Forrás Néptáncegyüttes társ művészeti vezetője, a Fóti Népművészeti Szakközépiskola pedagógusa, az Örökség Gyermek és Népművészeti Egyesület elnöke)
    Tóth-Mihó Erika (táncoktató, Fülöp Ferenc díjas táncos, az Érsekcsanádi "Bazsarózsa" Néptánc Együttes vezetője, a Bartina Néptáncegyüttes oktatója)

A legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó táncosok a „Baranya Kiváló Táncosa” címben részesülhetnek, korosztályok szerint. A zsűri emellett számos különdíjjal ismerheti el a további értékesnek ítélt bemutatkozásokat.

A fesztiválprogramot díjkiosztó gálaműsor zárja, melyben a díjazottak mellett baranyai hagyományőrzők is bemutatkoznak.

A fesztivál helyszíne, időpontja:

Komlói Színház, 2018. március 24. (szombat)

Korosztályok:

A résztvevő táncosok produkcióit a zsűri az alábbi 3 korosztályban értékeli:

    gyermekek (2004. évi és annál későbbi születésűek)
    ifjak (2000-2004. közötti születésűek)
    felnőttek (1999-es és annál korábbi születésűek)

Bemutatandó táncok:

A fesztiválra nevező táncosok (egyének vagy párok) kötelező és szabadon választott táncok improvizatív előadásával vehetnek részt a bemutatón, 2-2 percben (+/–20 mp).

    Kötelező tánc: bármely, a jelenlegi vagy a történelmi Baranya területéről származó magyar táncanyag, beleértve a betelepített székelyek és csángók, ill. a szlavóniai sziget-magyarság táncait.
    Szabadon választott tánc: bármely a Kárpát-medencében ill. a magyar nyelvterületen élő néprajzi csoport vagy nemzetiség tánca. (A részvételre szabadon választott tánc bemutatása nélkül is van lehetőség.)

A „Baranya kiváló gyermek táncosa”, „Baranya kiváló ifjú táncosa” ill. „Baranya kiváló táncosa” díj több alkalommal is elnyerhető.
Azoknak a résztvevőknek, akik korábban kiváló díjat nyertek, a 2018-os fesztiválon a kötelező és a szabadon választott kategóriában is más terület/falu táncait kell bemutatniuk. Kivételt jelentenek a hagyományőrző együttesekből jelentkezők, akiknek saját falujuk táncai közül legalább egy újabb tánctípust kell bemutatniuk az előző szerepléshez képest.

Zenei kíséret:

A rendezők a kötelező táncok kíséretéhez vonós és rezesbandát biztosítanak (Sárarany zenekar ill. Vörös rezesbanda).

A szabadon választott táncok kíséretéről a résztvevők gondoskodnak. Igény esetén a kötelező táncokat kísérő Sárarany Zenekar vállalja a szabadon választott táncok kíséretét is (időben, a nevezési határidő előtt történő egyeztetés esetén! Címük: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Nevezési díj:

Az idei évben az NKA és az EMMI támogatásának köszönhetően INGYENES.

Nevezési határidő:

Jelentkezési lap visszaküldése: 2018. március 1-ig, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Forrás: BaranyaFolk.info