Tűéles képeket készített a Nap finomszerkezetéről Európa legnagyobb napteleszkópja, a spanyolországi Teide Obszervatóriumban lévő GREGOR.

A Leibnitzi Napfizikai Intézet kutatói és mérnökei által újratervezett teleszkópnak köszönhetően Naprendszerünk központi csillaga a korábbinál immár jóval nagyobb felbontásban tanulmányozható Európából.   

A napteleszkóp, amelyet egy német konzorcium üzemeltet, lehetővé teszi a kutatók számára, hogy 50 kilométeres felbontásban tanulmányozzák a Nap felszínét, ami apró töredéke az égitest 1,4 millió kilométeres átmérőjének. Olyan, mintha valaki egykilométeres távolságból élesen látna egy tűt egy focipályán - olvasható az intézet honlapján.   

"Mindössze egyetlen év alatt teljesen újraterveztük az optikát, a szerkezetet és az elektronikát, hogy a lehető legjobb képminőséget kapjuk" - mondta a projektet vezető Lucia Kleint.   

A kutatóknak júliusban sikerült lencsevégre kapniuk a lenyűgöző képeket. Ezek az eddigi legnagyobb felbontású felvételek a Napról, amelyek európai teleszkóppal készültek.   

A teleszkóp átalakításának köszönhetően a szakembereknek lehetősége nyílik a mágneses mezők, a hőáramlás, az örvénylés, a napkitörések és a napfoltok részletes tanulmányozására.

Forrás: MTI / aanda.org / leibniz-kis.de

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 685 megtekintés

Videó: 48 306 587 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921461

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh