Oroszország és Kína összefogott a dollár, mint a fő tartalékvaluta elleni küzdelemben. Ilyen nyilatkozatot tett Russ Winter tekintélyes amerikai trader. A szakértők megállapítása szerint Moszkva és Peking már valóra is váltja a dollár világpiaci hegemóniája elleni terv első részét.

Oroszország és Kína hasonló taktikát választott: maximálisan lemondanak a dollárról a nemzetközi elszámolásoknál, és arany vásárlásával erősítik saját valutájukat. Ugyanakkor az elemzők szerint ez inkább csak következmény. Az ok, hogy csökkent a dollár és az amerikai gazdaság fizetőképessége. A pénztömeg növekedésével az amerikai valuta a közeli három évben értékét tekintve a felére csökkenhet. Peking és Moszkva kénytelen védelmezni saját valutáját az ilyen forgatókönyv ellenében, ezért a tartalékokat inkább aranyban helyezi el.

Amint Russ Winter megállapítja, a terv egyszerű: fokozatosan növelni a rubel és a jüan konvertibilitását, fokozni szerepüket a nemzetközi kereskedelemben, majd pedig tartalékvalutaként ajánlani. Bár a dollár (euró, font) feletti „győzelem napja” még igencsak messze van. Számos feltételeknek kell eleget tenni ahhoz, hogy a világ elfogadjon egy bizonyos valutát tartalékvalutaként – állapítja meg Ivan Fomenko pénzügyi szakértő.

Először is: a valutapiac teljes nyitottságára és az adott valuta konvertibilitására van szükség. A második feltétel: megbízható és nyitott pénzügyi intézményekkel kell rendelkezniük azoknak az országoknak, akik valutájuk számára igénylik a tartalékvaluta státusát. A harmadik tényező: a monetáris hatóságok tevékenységében legyen következetesség. És végül a negyedik, a legfontosabb: a cégek, társaságok készen álljanak erre, hogy ilyen valutában kötik meg üzleteiket.

Kína még 2009-ben kijelentette, a válság elterjedésének magas kockázatát hordozza, hogy egyetlen valuta dominál a világban. Az orosz hatóságok ugyancsak állást foglaltak a tartalékvaluták számának növelése mellett, és egyik ilyen valutának a rubelt ajánlották. Ezen kívül Oroszország, Irán, Angola, Szudán és Venezuela megállapodott az olajszállítások jüanban történő elszámolásáról. Most világviszonylatban naponta 5 millió hordó kőolajért fizetnek jüanban. Ugyanakkor nincs arról hír, hogy Moszkva valamiféle hivatalos egyezményt kötött volna a kínai valuta támogatásáról. De ezek a lépések mégis a kínai kurzus támogatásra utalnak - állapította meg Alekszej Maszlov, a Gazdasági Főiskola szakértője.

A dollár blokkolására semmiféle közvetlen megállapodás nincs Kína és Oroszország között. Kína nagyszabású tervében szerintem Oroszország csak az egyik játékos. De ez taktikai szempontból számára előnyös. Ugyanakkor aggodalmat válthat ki stratégiai szempontból Kína megerősödése.

Russ Winter szerint a következő lépés, hogy „kirúgják a széket a már kötéllel nyakán álló USA alól”. Csakhogy az elemzők többsége úgy látja, hogy Washingtonban nagyon jól megcsinálták azt a „széket”. Legalább 5-10 év kell ahhoz, hogy majd billegjen.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Oroszország és a BRICS kontra dollár Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 50 870 918 megtekintés

Videó: 29 918 988 megtekintés

Látogatók

Összesen5304041

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh