Izrael és az USA kivételével a világ összes államfőjét meghívták Hasszan Rohani elnök beiktatására. Az Európai Unió államai csak teheráni diplomatáikkal képviseltetik magukat.

"Eddig csak barátainkat hívtuk meg a szomszédos országokból, de ezúttal minden állam vezetőjét meghívtuk az új elnök beiktatására augusztus 4-re. Kivéve természetesen Izraelt és az Egyesült Államokat!"- nyilatkozta az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Gyorsan megjött a válasz Brüsszelből: az EU tagállamai csakis a teheráni nagykövetség embereivel képviseltetik magukat a beiktatási ünnepségeken. Nagy Britannia még úgy sem. Ugyanis nincs teheráni nagykövetsége. 2011-ben a forradalmi gárdisták többször is megtámadták a brit nagykövetség épületét. Mire válaszul Nagy Britannia bezárta teheráni nagykövetségét és kiutasította az összes iráni diplomatát az országból.

Hasszan Rohani, a mérsékelt ajatollah a június 15-i választásokon nagy fölénnyel győzött. Tapasztalt diplomatáról van szó, egy időben ő vezette a nukleáris kérdésekről folyó tárgyalásokon az iráni küldöttséget. Teheránban abban bíztak Rohani megválasztása után, hogy enyhülni fog Irán elszigeteltsége. Jelenleg csak két államfő jelezte, hogy részt vesz Rohani beiktatásán Teheránban: az afgán és a tadzsik elnök.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 955 megtekintés

Videó: 48 313 376 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922595

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh