Tavaly hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Janus Pannonius Múzeum az I. Pécsi Múzeumi Majálist. A program sikere, a kedvező visszaigazolások miatt 2018-ban is hasonló, igazi tavaszi programra várják a családokat, gyermekeket, és minden korosztályt.

Május 12-én, szombaton fegyverbemutató, íjászat, tárlatvezetések, ételkóstolók, népi ügyességi játékok, vetélkedők, pincetúrák, zene egyaránt a kikapcsolódási, szórakozási lehetőségek sorát gazdagítja.

A szervezők nem titkolt célja, hogy bemutathassák a Janus Pannonius Múzeum változatos, gazdag gyűjteményét, állandó kiállításait, kedvet csináljanak az aktuális időszakos tárlatok látogatásához, s felhívják a figyelmet az egyedülálló Múzeumutca helyszíneire.

Éppen ezért május 12-én több alkalommal (10:30; 12:30) megnyílnak a Káptalan utcai középkori pincejáratai, valamint a látogatók tárlatvezetés keretében ismerhetik meg a Puszták aranya – A nagyszentmiklósi kincs hiteles másolatai című időszakos (14:00; 15:00), valamint a Sopianae – Baranya római kori leletei című állandó kiállítást (11:30). A kiállítóhelyek korlátozott befogadóképessége miatt a tárlatvezetéseken csak előzetes regisztrációval lehet részt venni. A részvételi szándékot 2018. május 10-én 16.00 óráig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet jelezni.

A majális fő helyszíne idén a Janus Pannonius Múzeum igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.) lesz. A népmesei (10:00–11:00 és 11:00–12:00) és kézműves foglalkozás (12:00–14:00), a pünkösdi vetélkedő – népi ügyességi játékok (14:00–16:00) mellett egész nap elérhető programok is várják az érdeklődőket, így 10. századi fegyverek bemutatója, kovácsműhely, íjászati és harcászati bemutató, reneszánsz ételkóstoló, pénzverés, egzotikus rovarok bemutatója.

Az alkotókedvűek részt vehetnek a Cella Trichora makett felállításában, kibontásában, az ehhez kapcsolódó puzzle összerakásában, illetve a Felsőmalom utcai (ma a Várostörténeti Múzeumnak helyet adó egykori) Tímárház nagyméretű, 3D makettjének összeállításában. Csontváry művészetének hódolói vegyes technikával a festőművész egyes képeit alkothatják újra.

A hangulatot tovább emeli az élő népzene és a streetart bemutató, továbbá a pARTytent keretében holland és magyar képzőművészek mutatkoznak be a Holland sarokban. A majális élménye megkoronázható a 19. századi, felpróbálható viseletmásolatokkal való fotózással. 

A majálisra 500 forintért lehet belépőjegyet váltani, a családi jegy 1500 forintba kerül. A rendezvény látogatása 3 év alatt ingyenes, a Vivicittá Városvédő Futás részvevőknek 20% kedvezményt biztosítunk.

Az esemény május 3-án megrendezett sajtótájékoztatóján dr. Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, hogy a rendezvény tavalyi kezdete előtti kétségek alaptalannak bizonyultak, a közönség egyértelműen kedvezően fogadta a majálist. A politikus kiemelte, reméli, hogy az előző esztendőhöz hasonlóan sikeres lesz a program, amelyet valamennyi korosztálynak szívből ajánl.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 547 megtekintés

Videó: 48 297 456 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920406

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh