Közeledik a hazai rali sport eddigi legrangosabb eseménye, a szeptember 9-11. között megrendezésre kerülő, 45. születésnapját ünneplő Mecsek Rallye, mely a sportág történetében először részét képezi az IRC (Intercontinental Rally Challenge) sorozatnak.

Ezt a sorozatot 2007-ben indította el az FIA, azaz a Nemzetközi Autósport Szövetség azzal a céllal, hogy a világbajnoki sorozathoz képest alacsonyabb költségvetéssel rendelkező csapatok is részt vehessenek az autógyártók versengésében, ezáltal fiatal tehetségek is megmutathassák tudásukat. Több, a világbajnokságon már bizonyított csapat és versenyző választotta inkább az IRC sorozaton való szereplést és döntött úgy, hogy kedvezőbb anyagi feltételekkel, ám hasonlóan magas szintű megmérettetésen folytatja pályafutását. Ennek köszönhetően gyakran szorosabb csaták jönnek létre, mint a világbajnokságon, hiszen többen indulnak egyenlő eséllyel. A kis világbajnokságnak is nevezett sorozatban az idén 12 helyszín ad otthont a futamoknak, köztük végre Magyarország is, mely igen nagy elismerés a számunkra. 2010-ben FIA megfigyelők kísérték figyelemmel a Mecsekben zajló futamot, melynek során megállapítást nyert, hogy szakmailag megfeleltünk a követelményeknek. A Hungaroringen megrendezett F1-es futamoknak köszönhetően Magyarország ugyan már bekerült a benzingőzzel fertőzöttek köztudatába, ám 2011-re újabb kihívás elé állítottuk magunkat, és reméljük, jól teljesítünk.

Szeptemberben tehát Pécs városa számos hazai és külföldi sportvezetőt, szurkolót, média képviselőt láthat majd vendégül. Akik pedig nem tudnak eljönni, azok az Eurosport TV csatorna élő közvetítéseinek köszönhetően kísérhetik figyelemmel az eseményeket, ami újabb alkalmat teremt Magyarország, illetve a város bemutatkozására. Pécs Európa Kulturális Fővárosaként már bebizonyította, hogy érdemes a világ figyelmére, most pedig újabb oldaláról mutatkozik meg egy másik, a sportot kedvelő célcsoport számára, ráadásul a kontinensen kívül is. A hazai rali rajongók testközelből láthatják kedvenceiket, míg versenyzőink a nemzetközi mezőnyben megméretve szereznek életre szóló élményt.

2011-ben 14 milliós nézettséget ért el Rallye Monte-Carlo, az IRC idénynyitó futamának közvetítése az Eurosport és Eurosport2 csatornán, mely a 2010-es adatokhoz képest 16,5 %-os növekedést jelent.

Részletes program az esemény honlapján olvasható: Kattintson ide...

A verseny pályatérképe itt látható: Kattintson ide...

Forrás: irc.mecsekrallye.hu