Az évi 100 milliárd dollár felett diszponáló, az üvegház hatású gázok csökkentését célzó új Zöld Klímaalap (Green Climate Fund) átfogó, az ENSZ-hez hasonló mentességet akar, ami működésének minden területére vonatkozna és mentesítené minden jellegű jogi eljárás alól, beleértve a polgári és büntetőjogi felelősségre vonást is, azokban az országokban, ahol hivatalosan működik.

Egyetlen gond van csupán a dologgal: az alap nem része az ENSZ-nek.

Az, hogy az alap, amelyet egyébként a durbani klímakonferencia során hoztak létre tavaly decemberben, megkapja-e a kért milliárdokat, ezekben a gazdaságilag nehéz, megszorításokkal tarkított időkben, még kérdéses.

Az azonnali kezdéshez szükséges minimum 30 milliárd dollár kifizetésére különböző ENSZ tagállamok tettek ígéretet.

A 24 nemzetből álló ideiglenes kuratórium a jövő hónap során, Svájcban tartja első közgyűlését, melynek célja az alap vezetőségének és szerkezetének felállítása valamint egy állandó központ kijelölése.

A kuratóriumi bizottság 6,7 milliárd dolláros költségvetést tervez jövő júniusig.

Az alap létrehozóinak, tehát az ENSZ Klímaváltozásért felelős Bizottságának (UNFCCC) 194 államból álló tagsága, egyik legfontosabb céljának tekinti az abszolút mentesség megszerzését minden nemű jogi eljárás alól, beleértve bármilyen külső vizsgálatot vagy revíziót is. Ez megegyezne az ENSZ számára biztosított mentességgel, hiszen a szövetséget egyetlen szuverén nemzet kormánya vagy jogrendszere sem vonhatja felelősségre.

Neve ellenére az UNFCCC nem számít ENSZ szervezetnek, ahogyan arról maga az ENSZ jogi osztálya is tájékoztatta az alapot, éppen ezért a fennhatósága alá tartozó szervezetek és alkalmazottak sem jogosultak mentességre, ellentétben az ENSZ-szel és munkatársaival, akik a II. Világháború óta élvezik az ENSZ közgyűlése által megszavazott mentességet.

Az UNFCCC kérheti a mentességet, ami azonban csak a Kyotoi Egyezmény valamennyi tagállamának általi elfogadást és ratifikálást követően léphet életbe, sőt, életbe lépéséhez valamennyi ENSZ tagállamnak módosítania kellene saját törvényeit.

Akármilyen akadályok is állnak az új zöld alap mentességének biztosítása előtt, az UNFCCC határozataiból egyértelműen kiderül, hogy az ENSZ-hez hasonló mentességek megszerzése fontos cél számukra, amiről nem egykönnyen mondanának le.

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 136 megtekintés

Videó: 48 312 413 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922400

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh