Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy az eddig véltnél jóval idősebb a Negev-sivatag felszíne alatt több száz méterrel talált víztározó kora.

Izraeli, kínai, amerikai és svájci tudósok 360 ezer évesre változtatták az eddig jóval fiatalabbnak vélt víztározó réteg korát - jelentette az izraeli Weizmann Intézet. Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmány segíti a globális klímaváltozás folyamatának megértését.   

A kutatócsoport a felszín alatt több száz méterrel összegyűlt esővizet tanulmányozta Izraelben, a Negev-sivatagban. A víz egy olyan korábbi időszakból származik, amikor nagyobb volt a levegő páratartalma és több eső esett ezen a vidéken.    

Az ilyen fosszilis víztartó rétegeknek nevezett sivatagi víztározók nem töltődnek fel újra, mert a térség éghajlata kevésbé párássá és nedvessé válik az évek során.   

A Negev-sivatag víztartó rétege több száz köbkilométer vizet tartalmaz, és ez a fő édesvíz-forrása ennek a vidéknek. Eddig harmincezer évesnek vélték a víztározó réteg korát, mert a vízben a szénnek a 14-es tömegszámú izotópját mérték.   

Az új tanulmány szerzői azonban más módszert alkalmaztak, a kripton 81-es izotópját mérték, amely a szénnel szemben ritka elem a földkéregben, és nem tud behatolni a talajvízbe a környező sziklákból, és így szennyeződés nem befolyásolhatja a mérés pontosságát.    

Ezzel a módszerrel az derült ki, hogy két nedvesebb időszakból származik a vízzáró réteg vize: 360 000 és 20-30 000 évvel ezelőttről. Az adatok azt is elárulták, hogy az ősibb nedves időszakban a víz forrása a trópusi Atlanti-óceán felett kialakult felhők voltak, - szemben a mai, ezt a területet elérő esőfelhőkkel, amelyek a Földközi-tenger felett alakulnak ki. A második időszakban a földbe jutott víz forrása azonban a Földközi-tenger feletti felhők esőzése lehetett, akárcsak ma.   

Ezekben az időszakokban a Föld Nap körüli pályája inkább kör alakú volt, összehasonlítva más időszakokkal, amikor elliptikus. Ezeket a különbségeket a gravitációs változások okozzák, a Naprendszer más bolygóinak a Földre kifejtett erői, és összefüggésben állnak a ciklikus jégkorszakokkal.   

A tanulmány rávilágított a Föld pályájának kisebb változásai és a jelentős éghajlatváltozások közötti kapcsolatokra is. A kutatócsoportban az izraeli Ben Gurion egyetem és a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói vettek részt, valamint a Hopej városban található Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem, több amerikai egyetem, valamint a svájci Berni Egyetem szakemberei.

Forrás: MTI / sciencealert.com / pnas.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 272 megtekintés

Videó: 47 966 959 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887455

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh