Nyilvánosságra hozták kedden az idei Prima Primissima Díjak tíz kategóriájának három-három jelöltjét.

A 17 éves elismerés jelöltjeinek listáján idén is a magyar tudomány, művészet, kultúra és sport példaértékű teljesítményt nyújtó képviselői szerepelnek. A közönség ismét lehetőséget kap a szavazásra, a Prima és a Junior Prima jelöltekre is lehet majd voksolni - közölte a díjat finanszírozó OTP Bank az MTI-vel kedden.   

A díj struktúrája idén sem változott: továbbra is tíz kategóriában hirdetnek "kiválóságokat". Minden kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díj nyertese. A Junior Prima díjak a fiataloknak jelentenek biztatást és anyagi segítséget, míg a megyei Prima díjak a helyi kiválóságokat ismerik el. A Primák 5 millió, a Primissimák 15 millió forintot vehetnek át a díj mellé, a Junior Prima díj 2 millió, a megyei Prima díj pedig 1 millió forint jutalommal jár. Idén már harmadik alkalommal a határon túl élő magyar magánszemélyek és alkotóközösségek is jelölhetők az elismerésre.    

A közönségdíjas személye idén is SMS-szavazással dől el. Szavazni november eleje és december eleje között lehet. A közönségdíjas 15 millió forinttal lesz gazdagabb. A szavazás részletei a www.primaprimissima.hu weboldalon lesznek elérhetőek.   

A magyar irodalom kategóriában Alexa Károly irodalomtörténész, Ferdinandy György és Sárközi Mátyás író; a magyar színház- és filmművészet kategóriában Ascher Tamás rendező, Szarvas József és Tóth Ildikó színész kapott jelölést.

A képzőművészet kategóriában Bak Imre festőművész, Lovas Ilona képzőművész és Waliczky Tamás animációs és újmédia-művész; a magyar tudomány kategóriában Ádám Veronika biokémikus, Fülöp Ferenc vegyész és Szász Domokos matematikus közül választják ki a Prima Primissimát.   

A magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Napsugár Alapítvány, Neuwirth Anna Mária néptáncpedagógus és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) versenyez, míg a magyar építészet és építőművészet kategóriában Bachman Gábor építész, Ferkai András építészettörténész és Zsuffa Zsolt építész kapott jelölést.   

A magyar sajtó kategóriában Exterde Tibor szerkesztő-műsorvezetőt, Keresztes Ilona rádiós szerkesztőt és a Millásreggeli című reggeli gazdasági rádióműsort jelölték a díjra. A magyar sport kategóriában Göröcs János labdarúgó, Kamuti Jenő vívó és sportvezető, valamint Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella röplabdaedző szerepel a jelöltek között.   

A magyar népművészet és közművelődés kategóriában Balogh Kálmán cimbalomművész, a nádudvari Fazekas dinasztia, amelynek tagjai a fekete kerámia mesterei, valamint a Téka Alapítvány; a magyar zeneművészet kategóriában Dés László, Dubrovay László zeneszerző és Gulyás Dénes operaénekes, a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója közül választják ki a Prima Primissima idei díjazottját.  

Az idei díjazottakkal együtt 510-re fog nőni az elismerésben részesülő kiválóságok száma, akiknek alkotómunkáját, tehetségük fejlesztését eddig összesen 4,4 milliárd forinttal támogatta a Prima Primissima Alapítvány.   

"A Prima Primissima díjazottjainak egyre bővülő névsora bizonyítja, hogy a magyar gondolkodók, alkotók, sportolók értékteremtése rendkívüli, hozzájárulnak a magyar és azon keresztül az egyetemes kultúra építéséhez, hazánk hírnevének öregbítéséhez" - idézi a közlemény Csányi Sándort, az alapítvány kuratóriumának elnökét.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 289 megtekintés

Videó: 47 973 462 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887976

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh