A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén elfogadta a ketreces állattartás beszüntetését sürgető európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést, és igazolást állít ki arról, hogy 2550 hiteles aláírás gyűlt össze.

Az "End the cage age!" (Vessünk véget a ketreckorszaknak!) elnevezésű európai polgári kezdeményezés szervezőinek célja a ketrecben tartott vagy tenyésztett állatokkal szembeni embertelen bánásmód felszámolása.   

A kezdeményezők olyan jogszabályjavaslat benyújtását kérik az uniós bizottságtól, amely megtiltja a ketrec használatát a tojótyúk, nyúl, jérce, csirke és egyéb tojóállat, fürj, kacsa és liba tartása esetében, valamint a kocáknak kialakított fialó rekeszek, a kocaállások és egyedi borjúbokszok alkalmazását.   

Az Európai Bizottság 2018. szeptemberében regisztrálta a polgári kezdeményezést, a szervezők 2018. szeptember 11-től egy éven át gyűjthették az aláírásokat. A szervezők tavaly december 13-án adtak le a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) 3094 aláírást. Az aláírásokat az NVI ellenőrizte és megállapította, hogy az egy éven belül gyűjtött aláírások közül 2550 volt érvényes.   

Az NVB igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, ezt megküldi a magyarországi kezdeményezőknek, akik továbbítják azt az Európai Bizottsághoz.   

Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés hozta létre, s mint jogintézménynek az a célja, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogalkotást az Európai Bizottságon keresztül. Ennek sikeréhez a brüsszeli testületnek el kell fogadnia, hogy a kezdeményezés uniós kompetenciába tartozik, ezt követően egy év áll rendelkezésre, hogy legalább hét uniós tagállamban összesen legalább egymillió aláírás gyűljön össze.   

Egy-egy tagállamban az adott ország európai parlamenti képviselői mandátumszáma 750-szeresének megfelelő aláírásnak kell összegyűlnie a kezdeményezés érvényességéhez, ez Magyarország esetében 15 750 szignót jelent.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 279 megtekintés

Videó: 47 971 961 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887873

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh