Alig kezdődött el az év, de már most a 400 ppm (milliomod térfogatrész) lélektani határ feletti értéket mutat a szén-dioxid légköri koncentrációja, amiből arra következtetnek a szakemberek, hogy akár hónapokon keresztül küszöbérték felett maradhatnak a mutatók.

A Kaliforniában működő Scripps Oceanográfiai Intézet adatai szerint az atmoszférában lévő szén-dioxid koncentrációja már január 1-jén meghaladta a 400 ppm-et, majd január 3-án és 7-én is határérték feletti sűrűséget mértek a szakemberek - olvasható a LiveScience című ismeretterjesztő portálon.

A napi átlagok a határérték közelében maradtak január 9-éig, és az időjárási feltételek okozta napi változások függvényében várhatóan továbbra is a 400 ppm körül fognak mozogni. A szakemberek szerint még ezekkel az ingadozásokkal együtt is valószínűleg sok olyan hónap lesz 2015-ben, amikor a globális koncentráció meghaladja a szimbolikus 400 ppm-es szintet.

A kutatók szerint 2013 májusában volt az első határátlépés, amelyre 2014-ben csak márciusig kellett várni. Tavaly márciusban, áprilisban és júniusban is 400 ppm fölötti havi átlagos CO2-koncentrációról számoltak be. A tavalyi rekord májusban volt, akkor 402 ppm-es arányt mértek a szakemberek.

A Föld légkörének szén-dioxidtartalma hozzávetőleg 280 ppm volt az ipari forradalom előtt. A bolygó növényzete csak meghatározott mennyiségű szén-dioxidot képes elnyelni a légkörből egy adott évszakban, miközben az emberi kibocsátás mértéke továbbra is növekszik.

Mindez évente nagyjából 2 ppm szén-dioxidtöbbletet eredményez az atmoszférában, ami azt jelenti, hogy egyre korábban fog bekövetkezni a határátlépés. A szakemberek szerint egy-két éven belül nagyjából 400 ppm körül fog mozogni a légköri szén-dioxid-koncentráció egész évben.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 652 986 megtekintés

Videó: 39 594 154 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5962181

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh