Orosz kutatók öregedési folyamatot lassító szert fejlesztenek ki. A Makropulosz-szert a Lomonoszov szuper-komputer fogja megmodellezni. Az Oroszország és a FÁK Top50-es listáján a moszkvai egyetem szuper-komputere az előkelő első helyet mondhatja magáénak.

Orosz kutatócsoport Vlagyimir Szkulacsov, az Orosz Tudományos Akadémia rendes tagja vezetésével egy olyan gyógyszert szintetizált, amelyik leállítja a sejtekben vénüléshez vezető oxidálódási folyamatot. Az orosz tudósok által feltalált SkQ1molekula az antioxidánsoknak a sejtek energetikai depójába, mitokondriumba való szállítása elvére épül.

A csodaszer molekula kifejlesztésében több mint 40 tudományos szervezet vesz részt, valamint több külföldi laboratórium. A kutatók az SkQ1 molekulának a sejthártyán való áthatolásának számítógépes modellje kifejlesztésére összpontosították figyelmüket. Ez nagy jelentőségű, bonyolult feladat, hiszen sok millió atom helyét kell kiszámítani. Ezzel magyarázható, hogy a szuperszámítógép alkalmazásának nélkülözhetetlensége – mondja Vlagyimir Szkulacsov akadémikus.

„Adott esetben az a lényeg, hogy a szuperszámítógépek kapacitása lehetővé teszi az atomok koordinátáinak egyszerre való megállapítását és kiszámítását, egymillió atomig kiterjedő mennyiségre vonatkozólag. Ön kiszámíthatja, hogy hol vannak ezek az atomok. Egyszóval, gondolatbeli kísérletet lehet végezni. Vagyis utasítást adhatunk a komputernek, hogy kiszámítsa, mi lesz, ha ez az anyag ilyen és ilyen atomok közé kerül és megpróbál áthatolni a sejthártyán. Ilyesmi ezelőtt egyszerűen elképzelhetetlen volt, mivel nagyon bonyolult számításokat kívánt meg. Ha a számításokat ember végezné, akkor több ezer ember egész életen át csak ezen az egyetlen feladat megoldásával foglalkozna.”

A Szkulacsov-ionként ismert projekt vezetője rámutat, hogy az egereken végzett kísérletek során az SkQ1 molekulák képesnek bizonyultak lelassítani az öregedés mintegy 40 jelét, többek között a kopaszodást, a bajuszhullást, az oszteoporózist stb. Azonkívül sikerült duplájára növelni a kísérleti állatok élettartamát.

„A szer formuláját, úgymond, fejből találtam ki. Ennélfogva kockázatos lenne megjósolni hatását – mondja Vlagyimir Szkulacsov. – Azt, amit sikerült elérnünk az állatoknál, ki kell próbálni embereken is. Prognózisom eléggé derűlátó. Már több előrejelzést tettek a számítógép adatai alapján, ezek beváltak és bebizonyították csodaszerünk egyes egyedülálló tulajdonságait.”

A biológusok jelenleg a Szkulacsov-ionokat tabletta formájában próbálják előállítani. Előreláthatólag nyáron befejezik a munkálatokat, majd beindulhat a szer állatokon végzendő tesztelése.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 491 665 megtekintés

Videó: 43 763 555 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6216587

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh