Elképzelhető, hogy egy brit kutatócsoport olcsó, könnyen alkalmazható megoldást talált az időskori látásromlásra.

A szakértők egy klinikai vizsgálat során 40 év felettieket kezeltek napi három percig egy vörös fény kibocsátó zseblámpával, és a résztvevők látásjavulásról számoltak be. Azt mondták, hogy a sötétben is jobban látnak, és a könnyebben elkülönítik a színeket.

A vörös fényt már jelenleg is használják terápiás célból a bőr kezelésére. A módszer azon az elképzelésen alapul, hogy a hosszabb hullámhosszú fények regeneratív hatással vannak a mitokondriumra, vagyis a sejtek energiaellátását biztosító szervecskére. Az erre használt fények a látható fény vörös határától az infravörösig terjednek. A mitokondrium elvileg képes lenyelni ezt az energiát, amitől javul a teljesítménye. Ennek hatására pedig felgyorsul a sebgyógyulás, mérséklődik a gyulladás és a fájdalom, és még a szőrnövekedés is beindulhat, ha megfelelően alkalmazzák a fényt.

A mitokondriumok különösen nagy számban vannak jelen a retina sejtjeiben, vagyis a szem azon rétegében, amely a külvilágból érkező fényjeleket érzékeli és az agy felé továbbítja. Ahogy azonban öregszünk, a retina sejtjeiben ezek a sejtszervecskék gyors pusztulásnak indulnak. A romlás sokkal gyorsabban zajlik, mint a test más részein, és a szakértők szerint ez lehet az egyik fő oka annak, hogy az életkorral romlik a látásunk.

Az új kutatás szakértői korábbi vizsgálataik során egereken, méheken és legyeken igazolták a vörös fény jótékony hatását a látásra. A mostani kísérletben 24 alany vett részt, akim 28–72 év közöttiek voltak. A résztvevőknek előzőleg nem voltak látásproblémáik. Az alanyok kaptak egy-egy vörös fényű (670 nanométeres), pici zseblámpát, amelyet nagyjából 15 dolláros áron gyártottak le a kutatók, majd azt az utasítást kapták, hogy otthon napi három percig bámuljanak bele a fénybe.

A kísérlet előtt a kutatók vizsgálatokkal felmérték, hogy az alanyok mennyire látnak jól, többek közt a sötétségben való látást és a színek elkülönítésének képességét is. A 40 év alatti résztvevőknél a két hetes kezelés nem eredményezett észlelhető javulást a látásban. A 40 év felettieknél viszont szignifikáns látásjavulást mutattak ki a retina csapjai és pálcikái esetében is. Glen Jeffrey, a University College London kutatója, a vizsgálat vezetője szerint a kezelés gyakorlatilag újratölti a retina sejtjeit, mintha egy akkumulátort töltenénk fel.

Az eredmények kétségkívül ígéretesek, annak igazolására, hogy a terápia valóban hatásos,  ugyanakkor további, sokkal nagyobb létszámú vizsgálatokra lesz szükség. A vörösfény-terápia kapcsán nem valószínű, hogy nem várt mellékhatásokra derül fény, mivel a megvilágítás csak nagyon kevés hőt generál. Éppen ezért már jelenleg is számos egészségalkalmazás kínál ilyen funkciót a szem kezelésére, a módszer működőképességével kapcsolatban ugyanakkor mostanáig csak anekdotikus bizonyítékok álltak rendelkezésre.

Forrás: ipon.hu / gizmodo.com / academic.oup.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 136 megtekintés

Videó: 47 974 559 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888075

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh