Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelte pénteken a mindenki által szabadon szerkeszthető online világenciklopédia, a Wikipédia, a világ hetedik leglátogatottabb honlapja.

Az internetezők által szerkesztett webes enciklopédia 2001. január 15-én indult útjára angol nyelven, az első év végére pedig már 18 nyelven volt elérhető. Ez a szám mára 309-re bővült, így a világ egyik leglátogatottabb weboldalává és az egyik legnagyobb, leggyakrabban használt információforrásává vált.  

Az oldalt a kezdetektől fogva önkéntesek szerkesztik szerte a világon, minden hónapban több mint félmillióan javítják és ellenőrzik a tartalmát. A honlap 2007-ben bekerült a világ 10 leglátogatottabb weboldala közé, egyedüliként a nonprofit honlapok közül.  

A Wikimédia Alapítvány médiatára, a Wikimédia Commons 2004. szeptember 7-én indult el, a feltöltött fájlok száma 2016. január 13-án túllépte a 30 milliós határt, ezzel az oldal egyike lett a világ legnagyobb szabad médiatárainak. Egy felmérés szerint a fejlett ipari országokban (OECD) az emberek havonta átlagosan kilenc Wikipédia-szócikket néznek meg.  

A legtöbb emberek által szerkesztett szócikk angol nyelvű, második helyen a német kiadás áll. A teljes szócikkállományt tekintve 2. a szebuano (egy fülöp-szigeteki nyelv), a 3. pedig a svéd, ezeket azonban mesterségesen duzzasztotta fel egy vitatott, svéd fejlesztésű robotszoftver.  

A Wikipédia magyar nyelvű változata 2003. július 8-án indult el és ma 482 ezer magyar nyelvű szócikket tartalmaz. A magyar Wikipédia nagyjából 2000 alkalmi és 150 állandó, aktív szerkesztővel rendelkezik.  

Az enciklopédia számos elismerést is nyert az évek során: 2015 őszén megkapta a holland király által adományozott Erasmus-díjat, amelyet kiemelkedő kulturális tevékenységet folytató személyeknek vagy intézményeknek ítélnek oda, valamint kiérdemelte a spanyol királyi család kitüntetését, az Asztúria Hercegnője-díjat is, nemzetközi együttműködés kategóriában.  

Bár a világ legnagyobb szabad médiatára nem nyereségérdekelt, az online lexikont működtető - a technikai hátteret biztosító és több mint 100 fizetett programozót alkalmazó - Wikimédia Alapítvány évente több mint 120 millió dollár adományhoz jut.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 931 megtekintés

Videó: 47 975 926 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888164

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh