A Climate Central nonprofit hírszervezet új előrejelzései szerint a föld, amelyen a világ lakosságának 10%-a él, néhány évtizeden belül víz alá kerülhet a tengerszint emelkedése miatt.

A szervezet készített egy képgyűjteményt, amelyben megmutatják, hogyan nézhet ki a jövőbeni tengerszint-emelkedés, amennyiben nem teljesítjük a szén-dioxid-kibocsátás csökkentési célkitűzéseket.

Ötven, többnyire Ázsiában található nagyváros, valamint kontinensenként legalább egy nagy nemzet – Ausztráliát és az Antarktiszt kivéve – veszélyben van. Sok kis szigetország esetében fennáll annak a kockázata, hogy majdnem teljesen elborítja őket a víz – maga alá temetve e part menti közösségek örökségét és történelmét.

A párizsi klímaegyezmény legambiciózusabb céljainak elérése nagyjából a felére csökkentheti a tengerszint emelkedését. A világ azonban látszólag nem arra törekszik, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius fok alatt tartsa (ez az a határérték, amit az egyezményben meghatároztak).

A világ jelenleg 1,1 Celsius fokkal melegebb az iparosodás előtti korszakhoz képest, azonban a legtöbb helyen továbbra is nő a fosszilis tüzelőanyagok – különösen a szén – felhasználása. A Klíma Átláthatósági Jelentés (Climate Transparency Report) csütörtökön adott ki egy tájékoztatót arról, hogy a világ 20 leggazdagabb országában rendkívül gyors ütemben nő a karbonkibocsátás. Mindez alapján 2100-ra a Föld várhatóan eléri, sőt meg is haladja a 3 Celsius fokos hőmérsékletnövekedést.

„Egy kép ezer szót ér, vagy ebben az esetben inkább ezer évet” – mondta el a digitálisan manipulált fotósorozat kapcsán Benjamin Strauss, a Climate Central vezérigazgatója és vezető tudósa.

A képválogatás egyébként 180 interaktív grafika segítségével mutatja be, hogy egyes nagyvárosok és világhírű látnivalók miként néznének ki 1,5 és 3 Celsius fokos felmelegedés esetében. A szervezet oldalán a teljes lista megtekinthető; az alábbi videóban ebből látható összefoglaló:


Nem véletlen, hogy a napokban rendre jönnek ki az ilyen előrejelzések és jelentések, hiszen október 31. és november 12. között rendezik meg Glasgow-ban a klímaügyi konferenciát, melynek célja, hogy segítsen felgyorsítani a párizsi klímaegyezményben meghatározott célok elérését.

„A döntéseknek, amelyeket Glasgow-ban hozunk, és a cselekedeteknek, amelyeket ebben az évtizedben megteszünk, több száz vagy akár ezer éves hatása lehet a jövőnkre nézve” – tette még hozzá Strauss.

Forrás: kitekinto.hu / heguardian.com / climatecentral.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 711 882 megtekintés

Videó: 37 314 388 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5798414

Jelenleg az oldalon

18
Online

Interreg CE1013 REFREsh