A NASA tudósai szerint a tongai vulkánkitörés olyan hatalmas robbanóerőt szabadított fel, amely mellett eltörpült a hirosimai atombombáé.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Föld Megfigyelőközpontja szerint a január 15-én kitört Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán mintegy 40 kilométer magasba röpített vulkáni törmeléket a légkörbe, és ereje hatalmas szökőárhullámokat váltott ki.

„Úgy gondoljuk, hogy a kitörés által felszabadított energia mennyisége valahol öt és 30 megatonna TNT-vel volt egyenértékű” – magyarázta Jim Garvin, a NASA tudósa egy sajtóközleményben.

A kitörés a NASA szerint több százszor erősebb volt, mint az 1945 augusztusában a japán Hirosimára ledobott amerikai atombomba, amely a becslések szerint mintegy 15 kilotonna TNT erejével ért fel. Az ügynökség hozzátette, hogy a vulkánkitörés megsemmisítette a tongai fővárostól, Nuku’alofától mintegy 65 kilométerre északra fekvő vulkanikus szigetet.

Tonga volcano
A vulkán mérgező hamuval borította be a százezer lélekszámú királyságot, megmérgezte az ivóvizet, elpusztította a termést és legalább két falut teljesen letörölt a Föld színéről. A kitörésnek legalább három halálos áldozata volt Tongán, Peruban pedig két fürdőző fulladt meg a dél-amerikai ország partjait elérő szökőár miatt.

A perui hatóságok környezeti katasztrófának nyilvánították a szökőárt, miután a hullámok egy Limánál kirakodó olajszállító tartályhajóban is súlyos kárt okoztak, és hatalmas olajfolt szennyezte be a partvidéket.

A tongai károkról pontos adatok továbbra sincsenek, mivel a távoli szigetekkel megszakadt a kapcsolat.

Egy helyi újságíró szerint azonban a szigetország lakóit sokkolta a hatalmas katasztrófa, mivel ilyen léptékű tragédiával még nem találkoztak. A mindent betakaró finom szürke vulkáni hamu miatt is aggódnak, mivel nem lehet tudni, hogy milyen hosszú távú hatása lehet az emberek egészségére. „Irritálja a szemet, kisebesíti az emberek szája szegletét és befeketíti a körmöket” – mesélte az újságíró hozzátéve, hogy egy jó kiadós trópusi özönvízre lenne szükség ahhoz, hogy mindezt lemossa.

A szigetre japán, új-zélandi és ausztráliai védelmi erők kezdték meg a sürgős segélyek szállítását. Közben azonban arra is ügyelniük kell, hogy ne fertőzzék meg a mindeddig koronavírus-mentes szigetet.

Forrás: hirado.hu / MTI / cnn.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 126 megtekintés

Videó: 47 969 490 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887656

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh