Több feladat párhuzamos végrehajtása (multitasking) sokszor nehezen kivitelezhető, különösen stressz-helyzetekben (mondjuk repülőgép vezetés közben). A Brainput, egy olyan új szoftver prototípusa, ami automatikusan érzékeli, ha egy folyamat kezelése nehezebbé válik az ember számára és átveszi az irányítást, amíg a helyzet nyugalmasabbá nem válik.

A jövő csapatmunkájának úgy tűnik része lesz a biológiai és a szilícium agyak együttműködése, az emberek és a számítógépek összekapcsolása, több feladat párhuzamos végrehajtása érdekében, mondjuk landoláskor egy repülővel, felderítő feladatok végrehajtása és ellenséges terepek feltérképezése során.

Miközben a mesterséges intelligencia lassan megközelíti az emberét, az együttműködés egyre kevésbé működik hatékonyan. A probléma abban rejlik, hogy az ember nehezen tud egyszerre több dologra figyelni, miközben egy számítógép századmásodpercek alatt képes feldolgozni több információfonalat is. A multitasking „erős stresszel és a teljesítmény romlásával jár a legtöbb embernél,” mondják a kutatók.

Az texasi Computer Human Interaction Konferencián az MIT kutatói egy új módszert mutattak be a multitasking-ből eredő stressz oldására. Egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely segítségével az agyat robotirányításra lehet állítani. A mentális túlterheltséget figyelő agytérkép segítségével a számítógép fokozatosan növeli az automata irányítás mértékét az összetett helyzetekben, amíg azt nem érzékeli, hogy az ember ismét ura a helyzetnek.

A Brainput érzékeli a túlterheltség jeleit és észrevétlenül átveszi a munka egy részét a kiszámíthatatlan, összetett helyzetekben. A rendszer az fNIRS, azaz funkcionális közel-infravörös spektroszkóp eljárást használja, ami figyeli a vér hemoglobin koncentrációjának változásait.

Egyelőre még csak a prototípusnál tartanak. A kísérletek során az alanynak egyszerre két robotot kellett átvezetnie egy labirintuson, ami a legtöbb ember számára rendkívül megterhelő feladat. A számítógép egyes funkciók fokozatos átvételével enyhít a stresszen, amíg az ember nem képes utolérni magát. A rendszer még nem tökéletes. Időnként a kísérleti alanynak meggyűlt a baja a robotokkal, amelyek nem engedelmeskedtek a parancsnak és a saját fejük után mentek, amint megváltoztak a feltételek.

A robotvezérlők veszélyesek is lehetnek. Egy dolog áthaladni egy labirintuson és egészen más egy Air France járat baleset nélküli vezetése. Az AF447-es Rio de Janeiróba tartó járatának szerencsétlenségét részben az okozta, hogy a pilóták nem tudták saját érzékeiket egyeztetni a robotpilóta reakcióval, 228 ember halálát okozva a hibás döntéssel.

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 719 873 megtekintés

Videó: 48 931 393 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028209

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh