Térítésmentesen lehet keresni a Magyarországról készült Sentinel-űrfelvételek között a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) projekt keretében kialakított eFöld Portálon.

Az eFöld Portált a nagyközönség egy egyszerű regisztrációt vagy KAÜ (egykori Ügyfélkapu) azonosítást követően használhatja. Így akár néhány kattintással ellenőrizhető a lakóhelytől távol eső területek állapota (például erdők vagy szántók mérete és a növényborítottság mértéke), ha azok kiterjedése legalább tízszer tíz méter, ennél kisebb objektumok nem látszódnak a képeken - közölte Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) pénteken az MTI-vel.  

A fejlesztés publikus felülete a fir.gov.hu-n érhető el.  

Az Európai Űrügynökség Copernicus-programja a Föld állapotának megfigyelésére fókuszál a Sentinel-műholdcsalád tagjai által gyűjtött adatok segítségével, így könnyedén vizsgálható a légkör és a földfelszín állapota, például a növényborítottság vagy akár a bel-, illetve árvíz által elöntött területek nagysága.  

A Magyarország és érdekszférája területéről heti rendszerességgel érkező információk megkönnyítik a hatóságok feladatainak ellátását éppúgy, mint az egyetemeken és a kutatóintézetekben a hosszú vagy éppen rövidtávú tendenciák vizsgálatát.    

A közlemény szerint a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása elnevezésű projekt a KIFÜ vezette konzorcium közel ötéves munkájának eredménye. A projekt az Európai Unió által biztosított 7,35 milliárd forintból valósult meg.  

A FIR projekt eredményei közé tartozik még számos hatósági folyamat támogatása, valamint három közigazgatási eljárás elektronizálása is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 184 megtekintés

Videó: 47 973 318 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887967

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh