A kvantum hangja címmel online eseményt szervez a Neumann Társaság május 12-én, amelyen a téma ismert szakértői tartanak előadásokat.

A QHungary-vel, a Wigner Fizikai Kutatóközponttal és a BME TTK Fizikai Intézetével közösen szervezett, 16 órakor kezdődő eseményen a szakértők azt a kérdést járják körbe, hogy a kvantumszámítógépek megjelenésével vajon eltűnnek-e a Neumann János által lefektetett elvek alapján működő számítógépek.   

A találkozón Asbóth János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense és a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a kvantumszámítógépek felépítéséről tart előadást. Zimborás Zoltán, a Wigner Fizikai Kutatóközpontban működő kvantumszámítás és informatika kutatócsoport vezetőjének előadásából az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen számítási feladatok azok, amelyek megoldását érdemes lesz majd a középtávon várható hibajavított kvantumszámítógépekkel keresni, illetve hogyan gyorsíthatják a közeljövőben megjelenő (NISQ) kvantumszámítógép-prototípusok a gépi tanulást és más alkalmazásokat. A tájékoztató szerint mindkét szakember a QHungary-csoport társalapítója.       

Az online esemény a Zoom platformon zajlik majd, a részvétel mindenki számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amit a us06web.zoom.us oldalon tehetnek meg az érdeklődők.   

Mint a közleményben írják, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, amelynek jegyében évtizedek óta főszervezője a Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási, a Nemes Tihamér Országos Alkalmazói és az Országos Grafikus Programozási Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak (IOI, CEOI, EGOI, eJOI). A társaság célja, hogy a digitális világ GPS-eként segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 075 162 megtekintés

Videó: 48 303 966 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921153

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh