A fukushimai nukleáris katasztrófát emberek okozták, erre jutott az ügyben vizsgálódó japán parlamenti bizottság, írja a BBC. A katasztrófát előre lehetett és kellett volna látni, megelőzni, a következményeit pedig mérsékelni lehetett volna hatékonyabb emberi válasszal, mondta ki a bizottság. A jelentés számos súlyos hiányosságot sorol fel mind a kormány, mind az erőművet működtető Tepco reakciójában. Hibáztatják a kulturális szokásokat, a hatalom megkérdőjelezésétől való idegenkedést is.

2011. március 11-én helyi idő szerint 14 óra 46 perckor Japánt a Richter-skála szerinti 9,0-es földrengés rázta meg, és a nyomában támadó szökőár romba döntötte a szigetország északkeleti partvidékét. A szökőár súlyosan megrongálta az atomerőmű három reaktorát, amelyekben magolvadás következett be. Hatalmas mennyiségű radioaktív szennyezés került a levegőbe és a tengervízbe, és több mint százezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét.

A bizottságot 2011 májusában állította fel a parlament, az volt a feladata, hogy vizsgálja meg a krízis kezelését, és tegyen ajánlásokat. A zárójelentésben a bizottság elnöke azt írta: hibák sokasága és szándékos hanyagság miatt érte felkészületlenül az erőművet a földrengés és a szökőár. A történteket nem lehet természeti katasztrófának tekinteni, áll a jelentésben.

Forrás: index.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 739 792 megtekintés

Videó: 48 946 595 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030838

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh