Rekordszintet ért el a grönlandi jégolvadás négy héttel a szezon vége előtt - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon (Kattintson ide... ).

Grönlandon az olvadási szezon júniusban kezdődik és szeptember elején fejeződik be, amikor esni kezd a hőmérséklet. Az idén augusztus 8-án, vagyis négy héttel a szezon vége előtt az olvadás már nagyobb mérvű volt, mint ami 2010-ben az egész szezon alatt ment végbe.

"Az idei olvadás a legnagyobb léptékű, amióta 1979-ben megkezdődtek a műholdas megfigyelések" - hangsúlyozta Marco Tedesco, a New York-i Egyetem docense.

A grönlandi jégtakaró olvadásának mértékét Tedesco kollégáival a műholdas mikrohullámú távérzékelés adatainak az elemzésével állapította meg. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy Grönland szinte minden régiójában nagyfokú a jégtakaró olvadása.

"Az olvadékvíz egy része természetesen visszafagy, más része viszont a tengerbe jut, hozzájárulva a vízszint emelkedéséhez" - fejtette ki a kutató.

Meggyőződése szerint a rekordszintű olvadás a magasabb hőmérséklet következménye. Folynak kutatások annak kiderítésére, hogy ez a magasabb hőmérséklet a globális felmelegedés része-e.

"Óvatosan kell eljárnunk, hiszen csupán néhány évtizedes adatokkal rendelkezünk, ami semmiség Grönland sok évezredes történelméhez viszonyítva" - jegyezte meg.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4516143

Jelenleg az oldalon

9
Online