A WikiLeaks rátette a kezét a remek katonai és hírszerzési kapcsolatokkal rendelkező Stratfor elemzőcég belső levelezésére. A kiszivárgott e-mailek arra utalnak, hogy amerikai és brit kormányhivatalok mellett egyes nemzetközi nagyvállalatok is fejlett, volt CIA-szakemberek által kifejlesztet videómegfigyelő szoftvereket használhatnak.

Érdekes információkat hozott nyilvánosságra az immár tizedik napja folyamatos DDOS-ostrom alatt álló WikiLeaks. A kiszivárogtató oldal birtokába került dokumentumok szerint lehetséges, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kormányzati szervei mellett egyes multinacionális nagyvállalatok, köztük a Salesforce és a Google is fejlett videómegfigyelő és elemzőprogramot használnak.

A TrapWire nevű szoftvert az amerikai Abraxas Corporation fejlesztette ki. A cégről az a hír járja, hogy számos volt CIA-ügynököt is foglalkoztat.

Aki bújt, aki nem...

A TrapWiret eredetileg a különféle kormányzati és civil létesítmények elleni támadásra készülő terroristák azonosítására és megfigyelésére dolgozták ki. Az Abraxas dokumentációja szerint a szoftver képes arra, hogy összevesse a videómegfigyelésből származó adatokat más, már meglévő információkkal és olyan adatbázisokkal, mint például a hírszerzés megfigyelési listái. A TrapWire arcfelismerő és rendszám-azonosító rendszerének köszönhetően a feltételezett terroristák kiszűrésére és a lopott autók felkutatására is alkalmas.

A Startfor elemzőcégnek a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott belső levelezése szerint valószínű, hogy a TrapWiret már a világ számos pontján rendszerbe állították. Az e-mailek arra utalnak, hogy a vállalat előrehaladott tárgyalásokat folytat az Abraxasszal a rendszerből kinyerhető hírszerzési adatok „továbbértékesítéséről".

A Pennsylvania 1600-tól a Downing Stereet 10-ig

A WikiLeaksnek magas rangú Statfort-tisztviselők bizalmas levelezéséhez sikerült hozzáférnie. Köztük a cég elnökének, Don Kuykendallnak a személyes postájához, aki egyik levelében azt írja, hogy az Abraxas ügyfelei között olyan szervezetek vannak, „mint a Scotland Yard, a Downing Street 10 [Nagy-Britannia miniszterelnöki hivatala], a Fehér Ház és számos multinacionális vállalat”.

„Fontolgatjuk, hogy olyan cégeknek is bemutassuk őket, mint a Walmart, a Dell és mások” - írta Kuykendall.

A WikiLeaks a Startfort alelnöke, Fred Burton e-mailjeit is nyilvánosságra hozta. „A San Francisco-i Salesforce főhadiszállás komolyan érdeklődik a TrapWire iránt – írta Burton. Az alelnök szerint „itt az ideje, hogy újra felvegyük a kapcsolatot a Google-lel; [a cégnél] érezhetően egyre frusztráltabb (és kaotikusabb) a hangulat a kínai behatolások és szellemi tulajdonlopások miatt”.

Élesben is bizonyított

Burton levelében azt állította, hogy a TrapWiret valamennyi kiemelten őrzött New York-i, washingtoni, Las Vegas-i, londoni, ottawai és Los Angeles-i létesítmény biztosítására használják. A rendszer bevált, az amerikai terrorelhárításnak három fontos Los Angeles-i épület ellen tervezett merényletet is sikerült meghiúsítania a segítségével.

„Egy nagyon jó, a belföldi megfigyelési tevékenységért felelős forrásunk szerint Los Angelesben rendkívül komoly, egy pénzintézet, egy szórakoztató központ és egy kormányhivatal ellen tervezett al-Kaida akciókat derítettek fel. Mindhárom helyszínen ugyanaz a terrorelhárító egység végezte az előzetes megfigyelést. A sejtet folyamatosan szemmel tartják” - írta Burton.

A Google és a Salesforce egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy valóban használja-e a TrapWire-t. A keresőóriás számára mindenesetre kínos lehet az ügy, hiszen egyszer már „lehallgatási botrányba” keveredtek a Google Street View autók által a nyílt WIFI-hálózatokról lehalászott felhasználói információk miatt.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 546 672 megtekintés

Videó: 43 819 407 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6226747

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh