A Rendőri Vezetők Nemzetközi Egyesülése (IACP) legutóbbi ülésén megszavazta a robotrepülőgépek használatáról szóló irányelveket, ezek viszont nem kötelező jellegűek.

A dokumentum legfontosabb pontja, hogy házkutatási engedélyre van szükség ha fennáll a lehetősége annak, hogy az alkalmazott robotrepülőgép bepillantást nyerhet valakinek a magánszférájába. Emellett szabályozták, hogy a bevetéseken készült minden fotót, videót és egyéb adatot a nyilvánosság számára hozzáférhetővé kell tenni, feltéve, hogy nem bizonyítékokról van szó, vagy egy bíróság nem minősítette őket bizalmas információknak. Szintén eldőlt az is, hogy a rendőrségi akciók során felfegyverzett robotrepülőgépek bevetésére biztosan nem kerül sor.

Az IACP a világ egyik legnagyobb rendőrségi szervezete, a határozatai azonban nem kötelező jellegűek, ugyanakkor szinte kivétel nélkül mindig figyelembe veszik őket a rendőri vezetők. Az egyesülés nagy hangsúlyt fektet az állampolgárokkal való párbeszédre és ez a közeljövőben sem lesz másként. Elvileg minden település lakói maguk dönthetnek majd arról, hogy a helyi rendőrség használhasson-e robotrepülőgépeket vagy sem. Ahol ezt jóváhagyják, ott a hatóság köteles egy külön forródrótot létrehozni és minden bevetett robotrepülőgépet jól látható jelölésekkel kell ellátni.

Az IACP irányelvei igazodnak a Robotrepülőgép-gyártók Egyesületének (AUVSI) hasonló anyagához, amely elsősorban a járművek gyártására és irányítására vonatkozó előírásokat tartalmaz. Az AUVSI üdvözölte az IACP döntését, míg az American Civil Liberties Union (ACLU) úgy reagált, hogy ez csupán az első lépést jelenti és a meghatározott irányelveket még törvénybe kell foglalni. Az ACLU álláspontja szerint mindenekelőtt azt kell egyértelműen tisztázni, hogy miként biztosítható a levegőből a magánélet védelme, illetve kerülhető el annak megsértése. Az anyagban szereplő meghatározások túl pontatlanok és visszaélésekre adnak lehetőséget.

Az Európai Bizottság által is támogatott INDECT program egyik fő elemét képezi a városok légi ellenőrzését megvalósító robotrepülőgépek kifejlesztése. 2007-ben Franciaországban már megvalósították a robotrepülőgépekkel végzett ellenőrzéseket, a cél a 2005-öshöz hasonló zavargások megelőzése volt.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 50 915 353 megtekintés

Videó: 29 951 633 megtekintés

Látogatók

Összesen5307732

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh