Hatalmas metántartalékok rejtőzhetnek a déli-sarkvidék jégtakarói alatt - derült ki egy új tanulmányból.

A Nature című folyóiratban közölt tanulmány szerint a jégdzsungelek visszahúzódása nyomán ez a hatalmas mennyiségű metángáz a légkörbe kerülhet, tovább erősítve a globális felmelegedést. A nemzetközi kutatócsoport eredményei arra utalnak, hogy az ősi szerves anyag-készleteket valószínűleg a jég alatti mikrobák alakítják metánná - adta hírül a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldala.

"Óriási mennyiségű szerves szénről van szó, több mint tízszer akkoráról, mint amennyit az állandóan fagyott talajú északi régiók rejtenek" - mutatott rá a tanulmányt vezető Jemima Wadham, a Bristoli Egyetem munkatársa. - A laboratóriumi vizsgálataink tanúsága szerint ezek a jég alatti környezetek biológiailag is aktívak, ami azt jelenti, hogy ezt a szerves szenet feltehetőleg szén-dioxiddá és metángázzá alakítják a mikrobák".

A szakemberek becslései szerint több százmilliárd tonna szén rejtőzhet a jégtakarók alatt, és mivel ezen metánkészletek feltehetőleg alacsony mélységben húzódnak, a jégolvadás nyomán könnyen felszabadulhatnak és tovább erősíthetik a globális klímaváltozás folyamatát.

"Egyáltalán nem meglepő, hogy jelentős mennyiségű metán-hidrátra bukkanunk a jégtakaró alatt" - húzta alá a tanulmány társ-szerzője, Sandra Arndt. - Ugyan úgy, mint a tengerfenék alatti üledékrétegek esetében, itt is hideg van és erős nyomás uralkodik, amelyek alapvető feltételei a metán-hidrát mezőknek".

A szerzők szerint "az eredményeik azt sugallják, hogy az antarktiszi jégtakaró egy elhanyagolt, ám fontos alkotóeleme lehet a globális mentán-készletnek".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 641 megtekintés

Videó: 48 302 181 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920949

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh