Úgy tűnik, mostantól nem csak az eget kell figyelniük a rosszban sántikáló szélsőségeseknek, hiszen az amerikai haditengerészet sikerrel tesztelte le az első vízi drónját.

Csak idő kérdése volt, mikor jelennek meg a távirányítású, személyzet nélküli hadihajók a világ tengerein. És mivel a Második Világháború óta az Egyesült Államok tekinthető az óceánok urának, nem meglepő, hogy a US. Navy állítja majd először csatarendbe a tengeri orgyilkosokat.

A Patuxent River Naval Air Station parton lévő személyzete által irányított, 10 méter hosszú, felfújható hajótestű, távirányított harci csónak hat rakétát lőtt ki a nagyjából három kilométerre lévő célpontokra, méghozzá 100%-os találati aránnyal. Bár a haditengerészet egy ideje már alkalmaz távirányítású eszközöket megfigyelésre és aknakeresésre, ez volt az első eset, hogy egy robothajót támadó fegyverzettel szereltek fel. Ezzel a haditengerészet elérte azt a célt, amit még 2007-ben tűztek ki maguk elé.

Az elmúlt évek során Newportban kifejlesztett harceszközre Spike rakétakilövő rendszer került, valamint a Rafael Advanced Defense System MK-49-es fegyverrendszere. A haditengerészet úgy véli, az általuk "Precision Engagement Module” (PEM) néven hívott rendszer tökéletesen megoldja majd azokat a feladatokat, amiket az olyan nagyobb hadihajók, mint a rombolók vagy fregattok, nem képesek. Kiválóan alkalmas lesz védelmi feladatok ellátására, mint például a partok és kikötők megóvása a rendkívül gyors támadóhajóktól, valamint képesek lesznek kiiktatni azokat az ellenséges hajókat, amik a zsúfolt vizeken a kereskedelmi hajók közé bújnak el.

Rossz hír ez a szomáliai kalózoknak, valamint a közel-kelet partjain járőröző gyors rohamcsónakoknak. De egy PEM könnyedén képes lett volna elhárítani egy olyan öngyilkos hajótámadást is, mint ami tönkretette a Jemenben éppen újratöltés alatt álló USS Cole rombolót 2000 októberében. Mostantól már a haditengerészet állományába tartozó katonák is biztonságos távolból vehetnek részt a harci cselekményekben.

A modult három napon át tesztelték a Spike 30-pound rakétájának nagy hatótávolságú változatával. Ugyan nem a legjobb minőségű, de a videó hat kilövés sikerét is megörökítette. Bár a haditengerészet nem közölte, rendelni fog-e egyáltalán az új csodafegyverből, nagyon is valószínű, hogy a tengereket hamarosan elárasztják ezek a nem-konvencionális harceszközök.

Forrás: tudomany.ma.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 709 754 megtekintés

Videó: 48 922 964 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026444

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh