Elemzői vélemények szerint az okos eszközök forgalma jövőre is gyorsan növekszik majd, ahogy a vásárlók mellett az üzleti szféra szereplői is egyre nagyobb figyelmet fordítanak ezen készülékekre.

A Gartner most közzétett elemzésében arról olvashatunk, hogy az idei évben összesen mintegy 821 millió "okos" eszköz találhat gazdára. Ez már önmagában jelzi az IT szféra fogyasztói szegmenssé történő átalakulását, ahol a széles tömegek igényei mentén alakul a különböző termékek megoszlása és forgalma, ezen igények fokozódását pedig jól mutatja, hogy jövőre 1,2 milliárd darabra ugrik majd az éves eredmény.

Ezen fejlesztések az összes eladott termékek 70 százalékát teszik ki 2012-ben, és bár a vállalatok esetében az okostelefonok és táblák nem váltják le teljes mértékben a megszokott számítógépeket, a végfelhasználók mellett ezen vállalatok is új szemszögből néznek majd saját beszerzéseikre, az eszközpark kialakítását célzó törekvésekre. Erre szükség is lesz, mert a táblák a mobilitás elősegítőiként jelennek meg az üzleti életben: 2016-ra a foglalkoztatottak mintegy 40 százaléka minősül majd mobilnak, kétharmaduk pedig ennek megfelelően okostelefonnal is rendelkezni fog. Idén a vállalatok csak mintegy 13 millió táblát szereznek be, ez azonban 2016-ra eléri majd az 53 millió példányt.

A Gartner becslése szerint négy év múlva Észak-Amerikában és Európában a céges okostelefon-beszerzések 56 százalékánál az Androidot választják majd, miközben ez idén mindössze 34 százalék volt, két évvel korábban pedig nem is volt mérhető az adat. Az Apple ugyan továbbra is fontos tényező marad a piacon, ám a Google fokozatosan kiemelt pozíciót ér el, ez azonban megnehezíti a céges IT-felelősök életét, hiszen nekik kell majd gondoskodniuk a biztonság és kezelhetőség szinten tartásáról. Mivel a vállalatok is egyre inkább a heterogén eszközpark, valamint a szoftverbőség alapján választanak a platformok között, a RIM itt tovább veszíthet súlyából.

A Windows8 2016-ra a céges vonalon - a Google és az Apple mögött - befuthat a harmadik helyre, mégpedig elsősorban az új táblák és az átalakítható hibrid eszközök révén. A vállalatoknál akár 39 százalékot is elérhetnek ezen fejlesztésekkel, ám a végfelhasználók érdeklődése ennél mérsékeltebb lesz.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 946 981 megtekintés

Videó: 49 097 648 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058873

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh